Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podnijet zahtjev za proširenje istrage zbog zlouporabe opojnih droga i prikrivanja protuzakonito dobivenog novca

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnio je Županijskom sudu u Zagrebu zahtjev za proširenje istrage protiv šest osoba zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe opojnih droga iz čl. 173. st. 2. i 3. Kaznenog zakona te protiv dvije osobe zbog počinjenja kaznenog djela prikrivanja protuzakonito dobivenog novca iz čl. 279. st. 1. i 3. Kaznenog zakona. (7. 3. 2006.)
Zahtjevom za proširenje istrage obuhvaćene su dvije osobe osumnjičene za počinjenje kaznenog djela zlouporabe opojnih droga u grupi od 15 osoba te četiri novo osumnjičene osobe.
Tereti ih se da su u okviru zločinačke organizacije kupovali, spremali, prevozili i isporučivali opojnu drogu marihuanu s područja Nizozemske u Veliku Britaniju. Istim se zahtjevom za proširenje istrage dva osumnjičenika terete za počinjenje kaznenog djela prikrivanja protuzakonito dobivenog novca iz čl. 279. st. 1. i 3. Kaznenog zakona. Naime, jedan od osumnjičenih je neposredno preuzimao novac od kupaca droge, nepoznatih osoba u Velikoj Britaniji, te ga prenosio preko granica više država i u mjenjačnicama u Sloveniji i Hrvatskoj zamjenjivao za eure. Potom je dio novca vraćao u Nizozemsku, a dio predavao drugoj osumnjičenoj osobi koja je novac koristila za kupnju nekretnina, osnivanje i ulaganje u vlastite tvrtke, kupovinu osobnih automobila i drugih pokretnih stvari, odnosno na svoje je ime i ime članova svoje obitelji kupila više stanova u Zagrebu i Makarskoj, poslovni prostor i zemljište kao i nekoliko osobnih automobila i plovila ukupne vrijednosti od najmanje 5.500.000,00 kuna.
Na prijedlog USKOK-a Županijski sud u Zagrebu donio je Rješenje kojim je temeljem čl. 467. u svezi čl. 136. Zakona o kaznenom postupku odredio privremenu mjeru – zabranu otuđenja i opterećenja naprijed navedene imovine.