Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Dubrovniku
Podnijet istražni zahtjev zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti

Općinsko državno odvjetništvo u Dubrovniku podnijelo je istražni zahtjev protiv hrvatskog državljanina A. M. (1974.) i jednog trgovačkog društva iz Dubrovnika zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti iz čl. 266. st. 2 i 1 u svezi sa čl. 271. st. 4 Kaznenog zakona. (17. 3. 2006.)
Postoji osnovana sumnja da je A. M. kao voditelj gradilišta u mjestu Prožura na otoku Mljetu, 27. i 28. travnja 2005. na jednoj obiteljskoj kući propustio naložiti izradu čvrste zaštitne ograde protivno odredbama Pravilnika o zaštiti na radu u građevinarstvu i protivno odredbama Zakona o zaštiti na radu. Time nije omogućio sigurno izvođenje radova na prostoru pod njegovim neposrednim nadzorom zbog čega je oko 17 sati 28. travnja 2005. djelatnik F. L., prilikom izvođenja radova na terasi, pao na tlo i zadobio ozljede opasne po život od kojih je i preminuo.
Ujedno postoji osnovana sumnja da je navedeno trgovačko društvo propustilo, suprotno navedenim propisima, na mjestu događaja izraditi čvrste zaštitne ograde kako bi se osiguralo izvođenje radova bez opasnosti za život djelatnika.