Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru
Podnijet prijedlog za poduzimanje istražnih radnji protiv trojice muškaraca zbog pokušaja prijevare, krivotvorenja isprave i ovjerovljavanja neistinitog sadržaja

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru podnijelo je prijedlog za poduzimanje istražnih radnji protiv dvojice hrvatskih državljana (1975. i 1952.) i državljanina Republike Bosne i Hercegovine (1955.) zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo prijevare u pokušaju, opisano u čl. 224. st. 4. u svezi s st.1. u svezi sa čl. 33. Kaznenog zakona, krivotvorenja isprave iz čl.311.st.2. u svezi sa st.1. Kaznenog zakona i ovjerovljavanja neistinitog sadržaja iz čl.315. Kaznenog zakona. (21. 3. 2006.)
Osnovano se sumnja da su po prethodnom dogovoru pronalaska kupaca atraktivnih nekretnina na obali i prodaje tuđih nekretnina koristeći pritom krivotvorene isprave, na neutvrđen način 17. veljače 2005. pribavili peslik katastarskog plana, posjedovni list jedne čestice te preslik rješenja Općinskog suda u Zadru o uknjižbi prijenosa prava vlasništva, i oglasili prodaju navedene nekretnine. Sa zainteresiranim su kupcem 20. ožujka 2006. stupili u kontakt i, dok su ostali osumnjičenici sjedili u blizini, treći se osumnjičenik s krivotvorenom osobnom iskaznicom vlasnika nekretnine susreo s kupcem. Otišli su u javnobilježnički ured, potpisali ugovor o kupoprodaji zemljišta i ovjerili potpise te se uputili prema poslovnici Zagrebačke banke radi isplate ugovorene kupoprodajne cijene u iznosu od 220.000,00 eura. Do isplate nije došlo jer su intervenirali policijski službenici Policijske uprave zadarske.