Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Požegi
Podnijet istražni zahtjev protiv dvije osobe zbog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti te u stjecaju i kazneno djelo netočnog prikazivanja imovinskog stanja

Županijsko državno odvjetništvo u Požegi podnijelo je istražni zahtjev protiv hrvatskog državljanina (1958.) i hrvatske državljanke (1969.) zbog počinjenja kaznenog djela protiv službene dužnosti - zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337 st. 1, 3 i 4 Kaznenog zakona, te u stjecaju i kazneno djelo netočnog prikazivanja imovinskog stanja iz čl. 625. st. 1 toč. 1 Zakona o trgovačkim društvima. (27. 3. 2006.)
Tereti ih se da je u stjecaju, tijekom 2004. godine u Požegi, osumnjičena kao članica uprave dioničkog društva iz Velike; zadužena za zakonito i transparentno knjigovodstvo; u dogovoru s osumnjičenikom; predsjednikom uprave i ujedno vlasnikom 75,66 posto dionica društva; s ciljem pribavljanja nepripadne imovinske koristi u velikom iznosu za osumnjičenika, kroz isplatu nepripadajuće mu dividende te prikaza boljih rezultata poslovanja u poslovnoj 2003. godini od onih stvarno postignutih, za Nadzorni odbor i Skupštinu društva sastavila godišnje financijsko izvješće za tu godinu. U tom je izvješću bilo neistinito naznačeno da je društvo umjesto gubitka ostvarilo dobit i to u iznosu od oko 15 milijuna kuna koji je prikazala kao prihod umjesto da ih iskaže kao odgođeni prihod. Temeljem tako, od Skupštine prihvaćenog izvješća, donijeta je odluka da se dio "dobiti" od oko netto milijun kuna isplati kao dividenda i ista je obveza u knjigovodstvu evidentirana te je osumnjičeniku od 30. lipnja 2005. do 20. prosinca 2005. u više navrata sveukupno isplaćeno oko 990.000,00 kuna na način da su isplate iskazane kao kompenzacija za dugovanje osumnjičenika od dioničkog društva iz Velike čime mu je pribavljena nepripadna imovinska korist u naznačenom iznosu.