Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku
Podnesen istražni zahtjev protiv M. A. i Đ. J. zbog kaznenih djela ratnog zločina

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku podnijelo je istražni zahtjev protiv M. A. (1958.), hrvatskog državljanina i državljanina Srbije i Crne Gore, zbog dva kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120 st.1 OKZ-a RH i hrvatskog državljanina Đ. J. (1940.) zbog jednog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st.1 OKZ-a RH. (27. 3. 2006.)
Okrivljenog M. A. tereti se da je, kao zapovjednik jedinice milicije za posebne namjene tzv. SAO Krajine, prethodno dogovorio i isplanirao sa Milanom Martićem oružane napade na mjesta Potkonje, Vrpolje, a sve s ciljem zastrašivanja i teroriziranja građana hrvatske nacionalnosti i širenja straha među njima. Tako je u svibnju 1991. godine izvršen planirani napad u kojem je sudjelovao sa svojom jedinicom i to u Potkonju, tijekom kojeg je pucano po kućama, a kuće su pretraživane dok je civilno stanovništvo zlostavljano i protupravno lišavano slobode.
Okrivljenog M. A. se, kao zapovjednika jedinice milicije za posebne namjene tzv. SAO Krajine, zajedno s okrivljenim Đ. J., kao pripadnikom navedene jedinice, tereti da su u lipnju 1992. godine u Bosni i Hercegovini, tzv. "Koridoru" između Doboja i Modriče, protupravno lišili slobode jednu civilnu osobu zasad neutvrđenog identiteta nakon čega je Đ. J., a po naredbi M. A., tu osobu lišio života.
Protiv okrivljenika je donijeto rješenje o provođenju istrage i određen je pritvor po čl. 102. st. 1. toč. 1, 2 i 4 Zakona o kaznenom postupku.