Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv organizatora grupe i deset pripadnika grupe koji su većem broju osoba omogućili dobivanje uvjerenja o položenom vozačkom ispitu bez polaganja vozačkih ispita

USKOK je pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv 11 osoba zbog udruživanja za počinjenje kaznenih djela te zbog više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti i krivotvorenja službene isprave. (10. 4. 2006.)
Navedenom optužnicom se organizator grupe tereti da je tijekom 2003. godine i 2004. godine na području Zagreba i Zagrebačke županije kao stručni voditelj auto škole, u cilju stjecanja protupravne imovinske koristi, organizirao grupu ljudi koji su 41 osobi omogućili dobivanje vozačke dozvole RH bez polaganja vozačkog ispita.
Organizator grupe je za iznose od 3.000,00 kuna do 7.500,00 kuna tim osobama osiguravao dobivanje uvjerenja o položenom vozačkom ispitu. Evidentirao ih je kao polaznike auto-škole time da nisu morale pohađati obaveznu nastavu iz predmeta Prometna i sigurnosna pravila i predmeta Pružanje prve pomoći osobama ozlijeđenim u prometnoj nezgodi, a niti polagati pismeni ispit iz navedenih predmeta. Te su ispite u HAK-u umjesto njih polagali od IV. okrivljenika do XI. okrivljenika, i druge za sada nepoznate osobe koje je prvi okrivljenik pronašao, organizirao i instruirao što trebaju napraviti. Pribavio im je krivotvorene osobne iskaznice na imena polaznika auto-škole. Potom su organizator grupe i III. okrivljenik, njegov sin, u HAK dovodili od IV. do XI. okrivljenika koji su djelatnicima HAK-a predočavali krivotvorene osobne iskaznice kao i HAK-ove knjižice kandidata za vozača u kojima su I. okrivljenik i II. okrivljenica krivotvorili podatke o uspješnom pohađanju obvezne nastave. Na opisani se način I. okrivljenik protupravno okoristio za najmanje 30.000,00 kuna.