Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Vrhovni sud prihvatio žalbu i odredio provođenje istrage protiv 47-godišnjaka zbog zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju

Vrhovni sud Republike Hrvatske prihvatio je žalbu državnog odvjetnika i preinačio rješenje Županijskog suda u Zagrebu kojim je odbijen istražni zahtjev protiv hrvatskog državljanina (1959.) zbog kaznenog djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292. st. 1. i 2. Kaznenog zakona na način da je odredio da će se istraga provesti. (12. 4. 2006.)
Imenovanom je bilo stavljeno na teret da je, kao predsjednik uprave jednog trgovačkog društva iz Zagreba, radi pribavljanja protupravne imovinske koristi za to društvo, sklopio ugovore o kupoprodaji s nekoliko kupaca kojima je navedeno društvo prodalo pet poslovnih prostora u Mostaru za iznos od oko 516.000,00 DEM, odnosno oko 2 milijuna kuna, iako navedene nekretnine nisu bile uključene u procijenjenu vrijednost toga društva u postupku pretvorbe, odnosno nisu bile u vlasništvu toga društva, čime je tom dioničkom društvu pribavio protupravnu imovinsku korist, a Hrvatski fond za privatizaciju oštetio za navedeni iznos.