Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv 15 osoba zbog krijumčarenja heroina

USKOK je pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv deset hrvatskih državljana, jedne hrvatske državljanke, dva makedonska državljana, jednog turskog državljanina i jednog državljanina Srbije i Crne Gore zbog neovlaštene prodaje, prenošenja i posredovanja u prodaji heroina. (14. 4. 2006.)
Optužnicom se sedmorici okrivljenika stavlja na teret da su se udružili zbog krijumčarenja heroina iz Makedonije preko Hrvatske u Italiju radi stjecanja materijalne koristi. Od 1998. godine do listopada 2005. godine ukupno je prokrijumčareno najmanje 265 kg heroina. Ostali okrivljenici se terete za pojedinačna prenošenja i preprodaju heroina na ilegalnom narko tržištu. U akciji otkrivanja krijumčara koju je koordinirao USKOK sudjelovale su tri policijske uprave MUP-a RH, a korištena je i posebna izvidna mjera uporabe prikrivenih istražitelja.
Ujedno se IV. okrivljenik optužuje i zbog kaznenog djela prikrivanja protuzakonito dobivenog novca. On je, naime, kupnjom dvije nekretnine «oprao novac» dobiven kupoprodajom heroina. Na prijedlog USKOK-a sud je donio privremenu mjeru osiguranja zabrane otuđenja i opterećenja imovine vrijedne 129.300,00 eura, odnosno zamrznuo raspolaganje njegovom imovinom.