Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv 16 osoba zbog ilegalnog uvoza tekstila iz Mađarske u Hrvatsku

USKOK je pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv 15 hrvatskih državljana i jedne hrvatske državljanke zbog više kaznenih djela izbjegavanja carinskog nadzora, davanja mita i krivotvorenja službenih isprava. (21. 4. 2006.)
Provođenju istrage u ovom predmetu prethodili su dugotrajni i složeni izvidi, a u akciji su uz policijske službenike Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske sudjelovali i policijski službenici Slovenije i Mađarske. Samo u Republici Hrvatskoj su u tijeku predistražnog postupka (provođenja izvida) primjenjene posebne izvidne mjere tajnog praćenja i tehničkog snimanja osoba i predmeta, uporabe prikrivenih istražitelja, simuliranog davanja i primanja potkupnine te nadziranog prijevoza i isporuke predmeta kaznenog djela na koji način je nedvojbeno utvrđeno da postoji osnovana sumnja da su okrivljenici počinili kaznena djela koja su im se istražnim zahtjevom stavljala na teret.
Upravo je to razlog da su dvojica okrivljenika priznajući svoju krivnju za počinjena djela pristali na nagodbu s USKOK-om, tako da je istražnom sucu podnesen zajednički zahtjev stranaka (USKOK-a i dvojice okrivljenika) za donošenje presude u istrazi. Istražni sudac je prihvatio prijedlog i donio presude u istrazi (bez provođenja rasprave) kojima je svaki od ova dva okrivljenika osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i dva mjeseca. Treba napomenuti da se prema zakonu u ovom slučaju moglo zatražiti od istražnog suca da okrivljenicima izrekne kaznu zatvora u visini od najviše jedne trećine gornje granice propisane kazne za djela koja im se stavljaju na teret.
Optužnicom se sedmorici okrivljenika stavlja na teret da su od svibnja do kolovoza 2005. godine organizirali više drugih osoba za unošenje većih količina tekstila nepoznatog porijekla iz Mađarske u Hrvatsku izvan službenih graničnih prijelaza. Oni su dogovarali utovar robe u Mađarskoj i prijevoz robe uz fiktivnu dokumentaciju koja je robu pratila prilikom prijevoza iz Mađarske u Sloveniju. Potom su angažirali vozače i osigurali nesmetan prijelaz granice između Slovenije i Hrvatske izvan službenog graničnog prijelaza. Ostali okrivljenici su neposredni izvršitelji prijevoza robe ili pomagači u prijevozu.