Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Priopćenje povodom učestalih novinskih napisa vezanih za prijevare na štetu hrvatskih državljana srpske nacionalnosti koju oni trpe zbog prodaje nekretnina putem Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN). (27. 4. 2006.)

U slučaju spomenutih prijevara potrebno je naglasiti kako je riječ o dvije vrste prijevara. Jedne su prijevare počinili punomoćnici koji su zastupali prodavatelje na temelju valjanih punomoći, a druge su prijevare počinili «lažni punomoćnici», odnosno osobe s krivotvorenim punomoćima.
Nadležnim općinskim državnim odvjetništvima u Zagrebu, Sisku, Petrinji, Vukovaru, Kutini, Kninu, Osijeku, Novoj Gradiški, Ogulinu i Benkovcu prijavljeno je više osoba zbog počinjenja kaznenih djela prijevare. Od navedenih, općinska državna odvjetništva u Zagrebu, Sisku i Petrinji podignula su optužne prijedloge protiv više osoba zbog počinjenja navedenih kaznenih djela, dok su neka općinska državna odvjetništva povodom dijela kaznenih prijava podnijela nadležnim policijskim upravama zahtjeve za provođenje izvida, a koji su u tijeku.
Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta razmatra 50 prijava koje je Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama od prosinca 2004. godine podnijela nadležnim državnim odvjetništvima protiv više osoba zbog počinjenja kaznenih djela prijevara i krivotvorenja isprava.
Na temelju zahtjeva USKOK-a u tijeku je predistražni postupak, odnosno opsežna i složena obrada koja se provodi na području cijele Republike Hrvatske uz sudjelovanje nekoliko policijskih uprava: osječko-baranjske, sisačko-moslavačke, zagrebačke i šibensko-kninske. Napominjemo kako predistražni postupak još nije dovršen u cijelosti.
Naglašavamo da svi podaci i isprave u predistražnoj fazi postupka iz nadležnosti ovog Ureda, a sukladno Zakonu o USKOK-u, predstavljaju službenu tajnu.
Zaključno ističemo kako će po dovršetku cjelokupnog predistražnog postupka i prikupljanja svih potrebnih podataka biti donesena meritorna državnoodvjetnička odluka o kojoj ćemo pravovremeno izvjestiti javnost.