Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podnijet optužni prijedlog protiv S. C. zbog protupravne naplate i sudjelovanja u samoubojstvu

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo je Općinskom sudu u Zagrebu optužni prijedlog protiv hrvatskog državljanina S. C. (1957.), zbog kaznenog djela protupravne naplate iz članka 330 st. 2 KZ-a, i kaznenog djela sudjelovanja u samoubojstvu iz članka 96 st. 4 KZ-a na štetu pokojnog D. C. (28. 4. 2006.)
Tereti ga se da je od početka 2004. godine pa do 18. siječnja 2006. u Zagrebu, u namjeri da se okoristi; a u svezi posuđenih oko 274.000 USD pokojnom D. C. tijekom 1997. godine; učestalo mu, ali i njegovoj obitelji, putem telefona prijetio smrću ako mu ne vrati novce i riješi dug. U strahu mu je D. C. predao točno neutvrđeni iznos novca, ali ne manji od 800.273,00 kune i, na traženje okrivljenog, 19. studenog 2004., kod javnog bilježnika mu potpisao izjavu o ustupanju prava vlasništva za tri nekretnine.
Okrivljeni ga je također tražio i da mu, nakon što oštećeni proda punionicu obične vode u Bosni i Hercegovini, preda pola iznosa od ukupno dobivene prodajne cijene. Budući da ju oštećeni nije uspio prodati, te uslijed okrivljenikova konstantnog pritiska i prijetnji, 18. siječnja 2006. napisao je oproštajno pismo i počinio samoubojstvo.
Okrivljeni se nalazi u pritvoru temeljem rješenja Istražnog suca Županijskog suda u Zagrebu, zbog zakonske osnove iz članka 102 st. 1 toč. 3 Zakona o kaznenom postupku.