Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podnesen istražni zahtjev protiv 12 osoba zbog krijumčarenja ljudi i droge

Akcija hrvatske, slovenske i talijanske policije koju je koordinirao USKOK rezultirala je uhićenjem više kriminalnih grupa i zapljenom dva kilograma heroina. (28. 4. 2005.)
USKOK je podnio Županijskom sudu u Zagrebu istražni zahtjev protiv pet hrvatskih državljana, četiri slovenska državljana, dva državljana Srbije i Crne gore te jednog državljanina Makedonije zbog više kaznenih djela protuzakonitog prebacivanja osoba preko državne granice i zlouporabe opojnih droga. Dvojici osumnjičenika se istražnim zahtjevom stavlja na teret da su se udružili za krijumčarenje droge time da je jedan od njih pribavljao veće količine heroina kojeg je držao u Sloveniji a drugi ju je prodavao na zagrebačkom području. U predistražnom postupku su korištene posebne izvidne mjere, između ostalih, i posebna izvidna mjera uporabe prikrivenih istražitelja kojima je u tri navrata prodan heroin. Uličnom prodajom zaplijenjenog heroina bila bi pribavljena korist od oko 800.000 kuna.
Ostali osumnjičenici sumnjiče se za ilegalno prebacivanje migranata koje su u cilju stjecanja koristi prihvaćali na području Istre, prebacivali ih do granice Slovenije, davali im upute o mjestu i načinu prelaska granice a potom ih prihvaćali i dalje prebacivali. Tako su tijekom 2006. godine prokrijumčarili oko 30 osoba.
Istražni sudac Županijskog suda u Zagrebu odredio je pritvor protiv četiri osumnjičenika.