Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv J. G. i M. B. zbog zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju i povrede obveza vođenja trgovačkih poslovnih knjiga

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv hrvatskog državljanina J. G. (1950.) i hrvatske državljanke M. B. (1958.) zbog kaznenih djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292 st. 1. i 2. KZ-a i povrede obveza vođenja trgovačkih poslovnih knjiga iz čl. 287. KZ-a. (3. 5. 2006.)
Okrivljena je kao direktor trgovačkog društva u Zagrebu od 10. siječnja 1997. do 28. travnja 2000., a po nagovoru okrivljenog J. G., ustrojila poslovanje trgovačkog društva na način da se za obavljanje usluga ne izdaju računi korisnicima usluga a niti su ti poslovni događaji knjiženi u knjigovodstvu društva pa tako ni iskazani u prijavama poreza. Opisanim je državnom proračunu uskratila pripadajući iznos s osnove poreza na promet usluga, poreza na dodanu vrijednost te poreza na dobit čime je navedenom trgovačkom društvu ostvarila protupravnu imovinsku korist u iznosu od 1.729.661,17 kuna, a u navedenom razdoblju nije sastavljala popis imovine i obveza navedenog trgovačkog društva niti u knjizi izlaznih računa knjižila sve obavljene usluge.