Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podnesen istražni zahtjev protiv sedam osoba osumnjičenih za razbojništvo i ubojstva u FINI, razbojništva i pokušaj ubojstva u poslovnicama Zagrebačke banke u Drvinju i Ulici Zinke Kunc te razbojništva u poslovnicima Hrvatske pošte

Nakon jučerašnjeg uhićenja, privođenja petorice osumnjičenika i njihovog zadržavanja, po rješenju istražnog suca Županijskog suda u Zagrebu USKOK je Županijskom sudu u Zagrebu podnio istražni zahtjev protiv navedene petorice te jednog osumnjičenika koji se od ranije nalazio u pritvoru i jednog osumnjičenika koji je bijegu. (11. 5. 2006.)
Istražnim zahtjevom dvojica osumnjičenika se terete da su, zajedno s još jednom osobom koja je u međuvremenu ubijena, tijekom 2005. godine isplanirali počinjenje više kaznenih djela razbojništva u novčarske ustanove na području Zagreba. Oni su promatrali i odabirali objekte, pribavljali vatreno oružje i otuđivali osobne automobile koji su korišteni u razbojništvima i organizirali grupu u koju su uključili još pet osumnjičenika. Potom su u cilju ostvarenja dogovorenog plana od rujna 2005. do ožujka 2006. godine počinili tri kaznena djela razbojništva uz uporabu oružja. Čineći razbojništva ubili su dvije osobe, a jedna je osoba zadobila teške tjelesne ozljede opasne po život. Istražnim zahtjevom su obuhvaćena još dva kaznena djela razbojništva. Visina ukupno pribavljene protupravne imovinske koristi navedenim kaznenim djelima iznosi oko 3.600.000,00 kuna.
Istražnom sucu predloženo je da protiv sedmorice osumnjičenika odredi pritvor jer se radi o teškim kaznenim djelima kod počinjenja kojih su osumnjičenici pokazali izrazitu drskost i upornost. K tome, osumnjičenici su ranije osuđivane osobe koje nemaju stalno zaposlenje, a jedan se nalazi u bijegu.