Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru
Podnijeta optužnica protiv više osoba zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva

Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru je nakon provedene istrage podnijelo Županijskom sudu u Vukovaru optužnicu protiv više osoba (35) zbog kaznenog djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava – ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz članka 120. stavak 1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske. (12. 5. 2006.)
Okrivljene se tereti da su od 2. rujna 1991., nakon okupacije sela Berak od strane tzv. JNA i srpskih paravojnih postrojbi, do kraja 1992. godine uspostavili okupacijsku vlast i osnovali tzv. Štab teritorijalne obrane kao organ mjesne vlasti u kojem su okrivljeni G. E. i V. R. kao zapovjednici, a članovi tog štaba Đ. V., Ž. K. i M. V., te drugi optuženici kao pripadnici teritorijalne obrane i stražari; a u cilju da preostalo nesrpsko civilno stanovništvo otjeraju iz mjesta Berak i učine ga potpuno srpskim etničkim mjestom; protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba u vrijeme rata; 120 civila hrvatske nacionalnosti zastrašivali i mučili, zabranili im kretanje izvan njihovih kuća te ih tako držali zatočene. Okrivljenici su u cilju zastrašivanja ovih, pa i drugih osoba, noću bez razloga pucali iz sveg raspoloživog oružja i istovremeno palili i minirali kuće, otuđivali stoku, te odvodili i ubijali zatočene osobe, pri čemu su u navedenom razdoblju ubijene 32 osobe, od kojih se 12 osoba vodi kao nestalo, a 20 osoba je ekshumirano, dok je preostalo hrvatsko stanovništvo moralo napustiti mjesto Berak.
Okrivljeni S. P. nalazi se u pritvoru Županijskog suda u Vukovaru, a M. P. i S. V. brane se sa slobode te se u odnosu na njih primijenjene mjere opreza, dok su ostali okrivljenici nedostupni pravosudnim tijelima Republike Hrvatske i protiv njih je raspisana tjeralica.