Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru
Podnijeta optužnica protiv više osoba zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva

Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru je nakon provedene istrage podnijelo optužnicu Županijskom sudu u Vukovaru protiv više osoba (17) zbog kaznenog djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava – ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz članka 120. stavak 1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske. (12. 5. 2006.)
Okrivljene se tereti da su od 10. listopada 1991. do travnja 1992. godine nakon okupacije mjesta Sotin od strane tzv. JNA i srpskih paravojnih postrojbi, uspostavili okupacijsku vlast i osnovali tzv. Štab teritorijalne obrane kao organ mjesne vlasti u kojem je okrivljeni M. O. kao zapovjednik skupa sa okrivljenima Ž. O., M. D., Ž. M., B. K., S. K., M. K. te ostalim članovima kao pripadnicima tzv. Štaba TO; a u namjeri da preostalo hrvatsko civilno stanovništvo otjeraju iz mjesta Sotin i učine to mjesto potpuno srpskim etničkim mjestom; protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba u vrijeme rata; ubijali i mučili civile hrvatske nacionalnosti, prema njima nečovječno postupali, provodili raseljavanja, primjenjivali zastrašivanje i teror, protuzakonito zatvarali, prinuđivali na službu u oružanim snagama neprijateljske sile, prinuđivali na prinudni rad, pljačkali imovinu stanovništva, odvodili ljude u nepoznatom pravcu od kada im se gubi svaki trag (do danas se kao nestalo vodi 35 osoba), dok su 27. prosinca 1991. sve hrvatske obitelji morale napustiti svoje kuće i imanje ostavljajući svu svoju imovinu te prijeći na slobodni dio Republike Hrvatske.
Četvero okrivljenih M. O., Ž. O., V. V. i M. B. brane se sa slobode dok je protiv ostalih okrivljenika, budući da su nedostupni pravosudnim tijelima Republike Hrvatske, predloženo određivanje pritvora i raspisivanje tjeralice.