Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku
Priopćenje povodom upita za ratni zločin u logorima Morinje i Bileća

Na temelju istražnog zahtjeva Županijskog državnog odvjetništva u Dubrovniku, Županijski sud u Dubrovniku vodi istragu protiv više osoba zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz čl. 122. st. 1 Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske počinjenih u logorima Morinje i Bileća. (15. 5. 2006.)
Istraga se, pokrenuta 1992. godine, vodi protiv deset okrivljenika za ratni zločin u logoru Morinje i protiv pet okrivljenika za ratni zločin u logoru Bileća (pokrenuta 1995. godine) te je protiv svih određen pritvor i raspisane su tjeralice budući da niti jedan od okrivljenika nije dostupan pravosudnim tijelima Republike Hrvatske, odnosno nepoznata su im boravišta i ne zna im se prebivalište.
Na osnovu te tjeralice je 2000. godine, a po dolasku na teritorij Republike Hrvatske, uhićen Branko Ljubišić koji je od početka siječnja 1992. godine do kraja svibnja 1992. godine bio zapovjednik osiguranja Sabirnog centra ratnih zarobljenika logora u Bileći. Pravomoćnom presudom Vrhovnog suda Republike Hrvatske osuđen je na 14 godina zatvora zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz članka 122. OKZ-a RH i nalazi se na izdržavanju kazne.