Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Priopćenje medijima povodom netočno objavljenih tekstova

U više dnevnih novina objavljeni su tekstovi u kojima je navedeno kako je odgođeno suđenje za slučaj iz tzv. zločinačke organizacije jer nadležno državno odvjetništvo, između ostalog, nije napravilo jedinstvenu optužnicu, pa čak i da „tri godine optužbu nije mijenjalo“. (19. 5. 2006.)
Naime, Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu nije bilo u obvezi, a prije donošenja rješenja o spajanju postupaka koje je donijeto na raspravi 18. svibnja 2006., izraditi i sudu dostaviti novu optužnicu, budući da se upute, rješenja iz presude Vrhovnog suda RH odnose na postupanje Suda, a nisu obvezujuće za Državno odvjetništvo.
Iz obrazloženja presude Vrhovnog suda Republike Hrvatske (broj KŽ-531/03-17 iz kolovoza 2003. godine), između ostalog, proizlazi da će prvostupanjski sud, slijedom odredbe čl. 393 Zakona o kaznenom postupku, a prilikom suđenja i ovisno o tome u kojem se stadiju nalazi kazneni postupak protiv okrivljenih Vladimira Tlustenka i Damira Pribudića, iznova odlučiti o provođenju jedinstvenog postupka u odnosu na svu četvoricu optuženika obuhvaćenih u točki 6. optužnice Županijskog državnog odvjetništva i to, u ovom predmetnom postupku ili u razdvojenom postupku, ali za svu četvoricu optuženika ako je to moguće.
Slijedom navedenog tek je u četvrtak 18. svibnja 2006. na raspravi pred Općinskim sudom u Zagrebu u predmetu protiv okrivljenih Davorina Sobjeslavskog, Đorđa Vuletića, Vladimira Tlustenka i Damira Pribudića zbog kaznenog djela iz čl. 140 st. 2 Kaznenog zakona Republike Hrvatske, Vijeće suda pod točkom 1., donijelo rješenje da će, temeljem čl. 29 st. 7 Zakona o kaznenom postupku spojiti kazneni postupak protiv okrivljenika te će se provesti jedinstveni postupak i donijeti jedna presuda. Pod točkom 2. Vijeće je donijelo rješenje da se, zbog nepristupa branitelja trećeokrivljenog, odvjetnika Orsana Riđanovića, i svjedoka Tibora Trstenjaka, zakazana glavana rasprava neće održati, a slijedeća će biti zakazana pismenim putem.