Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Puli
Podnesen optužni prijedlog protiv N. O. i B. D. zbog više prijevara i povrede obveza vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga

Općinsko državno odvjetništvo u Puli podnijelo je Općinskom sudu u Puli optužni prijedlog protiv hrvatskog državljanina N. O. (1979.) i državljanina Srbije i Crne Gore B. D. (1973.) zbog više kaznenih djela prijevare iz čl. 224. st. 1. i 4. Kaznenog zakona i jednog kaznenog djela protiv sigurnosti platnog prometa i poslovanja - povrede obveza vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga čl. 287. Kaznenog zakona. (22. 5. 2006.)
Tereti ih se da su se dogovorili u namjeri da se materijalno okoriste nakon čega je u rujnu 2005. godine, okrivljeni N. O. otvorio tvrtku u Puli te su potom, putem medija na području cijele Republike Hrvatske, neistinito nudili mogućnost zapošljavanja u inozemstvu uz potpisivanje ugovora o posredništvu s inozemnim poslodavcem. Potencijalne zainteresirane osobe povjerovale su ponudi okrivljenika i od 23. rujna 2005. do 13. siječnja 2006. potpisivale ugovor o posredništvu s inozemnim poslodavcem te uz predavanje putovnice, na ime troška posredništva (200,00 kuna) i viziranja putovnice (170,00 kuna) te putnih troškova (od 840 do 1.650,00 kuna) uplaćivale na više žiro računa tvrtke iz Pule a koji su bili otvoreni kod različitih banaka. No, okrivljeni, suprotno potpisanim ugovorima, nisu s inozemnim tvrtkama sklopili niti jedan ugovor za zapošljavanje radnika već su novac zadržali za sebe te su u navedenom razdoblju potpisali ugovore sa 75 osoba ostvarivši si pritom protupravnu imovinsku korist u iznosu od oko 270.000,00 kuna.