Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnicu protiv J. T. i D. B. zbog dvanaest razbojništava

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je pred Županijskim sudom u Splitu optužnicu protiv hrvatskih državljana J. T. (1979.) i D. B. (1978.) zbog dvanaest razbojništava iz članka 218. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona. (5. 6. 2006.)
Tijekom siječnja i travnja 2006. godine nepoznati su počinitelji na području Splita i Sinja počinili niz razbojništava u trgovinama, sportskim kladionicama i drugim objektima. Tragajući za počiniteljima tih djela, u veljači je uhićen D. B. (1978.) zbog tri razbojništva počinjena dva puta u športskoj kladionici Germania sport u Ulici Domovinskog rata oštetivši ju za 53.000,00 kuna. Zbog tih, kao i zbog razbojništva počinjenog u cvjećarnici Ružica, Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv D. B. te se on do podizanja optužnice nalazio u pritvoru.
Nakon podizanja optužnice vijeće Županijskog suda u Splitu odlučilo je ukinuti pritvor, što je unatoč žalbi Županijskog državnog odvjetništva u Splitu, potvrdilo vijeće Vrhovnog suda Republike Hrvatske.
Početkom svibnja 2006. godine policijski su službenici došli do saznanja da je D. B. počinio zajedno s J. T. (1979.) još četiri razbojništva na štetu prodavaonica tvrtke Studenac na Putu Meja i Leko u Mosećkoj ulici te sportske kladionice Žderić u Mostarskoj ulici i građanina Ž. K. Također je utvrđeno da je J. T. sam počinio još pet razbojništava na štetu Hrvatske lutrije i kladionice Derby u Sinju, te spomenute prodavaonice tvrtke Studenac na Putu Meja, krojačkog salona Ivanka u Ulici Domovinskog rata i kladionice Super Sport u Velebitskoj ulici.
Tereti ih se da su zajednička djela razbojništava počinili uporabom pištolja kojeg je posjedovao D. B. i njegovog automobila, dok je J. T., u razbojništvima za koja ga se tereti da je sam počinio, upotrebljavao noževe i plastične pištolje.
Temeljem svih saznanja, D. B. i J. T. su uhićeni te je protiv njih provedena istraga i, nepunih mjesec dana nakon uhićenja, protiv obojice je Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo optužnice pred Županijskim sudom u Splitu. Oba okrivljenika se nalaze u pritvoru i, u novoj je optužnici predloženo, da se spoje postupci po toj optužnici s optužnicom ranije podignutoj protiv D. B., nakon čega bi se za počinjenje kaznenog djela počinjenog na štetu Germania Sporta, oba okrivljenika teretili kao supočinitelji.
U optužnici je predloženo produljenje pritvora zbog osnovane bojazni da će puštanjem na slobodu okrivljenici ponoviti istovrsna ili slična kaznena djela.