Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Optužena grupa od 22 osobe zbog krijumčarenja ljudi

USKOK je pred Županijskim sudom u Rijeci podigao optužnicu protiv 19 hrvatskih državljana i 3 državljana Bosne i Hercegovine zbog protuzakonitog prebacivanja osoba preko državne granice (7. 6. 2006.).
Optužnicom se prvookrivljenik (1970.) tereti da je kao organizator na području Zagreba, a drugo i treće okrivljenici (1960. i 1973.) kao organizatori na području Istre, u dogovoru s dvojicom slovenskih državljana, od siječnja do lipnja 2005. godine, u Hrvatskoj ustrojili grupu od 19 osoba radi kontinuiranog krijumčarenja ljudi iz Hrvatske u Sloveniju, a potom i u druge zemlje zapadne Europe.
Tako su iz Hrvatske preko državne granice u Sloveniju, u najmanje 22 navrata, nedozvoljeno prebacili najmanje 156 stranih državljana iz Albanije, Srbije i Crne Gore, Makedonije i Turske. Na opisani način pribavljena je protupravna imovinska korist od najmanje 200.000 eura.
Prvookrivljenik, kojem je novac uplaćivan preko «Western Uniona», je obavljao isplate ostalim pripadnicima grupe.
Prvookrivljenik se nalazi u pritvoru u Rijeci, a u optužnici je predloženo da se zbog izraženog visokog stupnja kriminalne volje i ranije osuđivanosti zadrži u pritvoru jer postoji opasnost od ponavljanja djela.