Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podnesen istražni zahtjev protiv 17 osoba zbog neovlaštenog izrađivanja, posjedovanja i prodaje veće količine vatrenog oružja te istražni zahtjev protiv dvije osobe zbog preprodaje heroina

Istražnom sucu Županijskog suda u Zagrebu podnesen je istražni zahtjev protiv 14 hrvatskih državljana (od kojih jedan uz hrvatsko ima i državljanstvo BiH), jednog bosanskog i dva slovenska državljanina.
Dvojicu osumnjičenika se kao organizatore grupe tereti za udruživanje za počinjenje kaznenih djela (čl. 333. st. 1. KZ-a), 15 osumnjičenika se tereti za udruživanje za počinjenje kaznenih djela kao pripadnike grupe (čl. 333. st. 3. KZ-a), a sve se osumnjičenike tereti za počinjenje kaznenih djela nedozvoljenog posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari radi kojih su se i udružili (čl. 335. st. 2. KZ-a). (9. 6. 2006.)
Postoji osnovana sumnja da su prvi i drugi osumnjičenik od početka 2004. godine do lipnja 2006. godine u Hrvatskoj i Sloveniji organizirali grupu od 15 osoba koja je ilegalno izrađivala, nabavljala, prodavala i krijumčarila vatreno oružje (strojnice Micro-uzi, pištolje Walter, revolvere Smith&Wesson), streljivo, prigušivače i drugu odgovarajuću opremu. Oni su angažirali i veći broj osoba za distribuciju, prodaju i krijumčarenje ilegalno proizvedenog vatrenog oružja na područje Hrvatske, Slovenije i drugih zemalja Europske Unije. Prodajom ilegalno proizvedenog oružja ostvarili su protupravnu imovinsku korist od najmanje 700.000 kuna.
Tijekom djelovanja te grupe, policijski službenici iz Hrvatske, Slovenije i Italije su zaplijenili 176 komada raznog vatrenog oružja (revolvera, pištolja i strojnica s prigušivačima).

Protiv jednog od 17 osumnjičenika, hrvatskog državljanina (1975.), podnesen je Županijskom sudu u Zagrebu još jedan istražni zahtjev zbog zlouporabe opojnih droga s prijedlogom za spajanje postupka. U tom se zahtjevu navodi da se taj osumnjičenik sredinom ožujka 2006. godine udružio s jednim hrvatskim državljaninom (1965.) radi preprodaje heroina na ilegalnom narkotržištu. Od njega je u dva navrata, u ožujku i svibnju 2006. godine, preuzeo ukupno 800 grama heroina, skrivao ga i prepakiravao u pakete od oko 25 grama koje mu je dostavljao prema potrebi radi daljnje prodaje.