Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv četvorice okrivljenika koji su u Splitu krali automobile, a potom od vlasnika iznuđivali «otkupninu» ili ih prodavali u Bosni i Hercegovini

Odsjek USKOK-a u Splitu podigao je pred Županijskim sudom u Splitu optužnicu protiv četvorice državljanina BiH , od kojih jedan ima i hrvatsko državljanstvo (1983., 1984., 1982. i 1986.) zbog više teških krađa i iznuda te sprječavanja službene osobe u obavljanju službene dužnosti. (12. 6. 2006.)
Optužnicom se trojica okrivljenika terete da su se početkom 2006. godine dogovorili kako će si pribaviti protupravnu imovinsku korist otuđivanjem automobila više klase na području Splita za koja će potom od vlasnika tih vozila tražiti «otkupninu». Iznos «otkupnine» je bio različit a kretao se do 3.000,00 eura. Prilikom traženja «otkupnine» su vlasnicima prijetili da će im uništiti automobile i da im je život u opasnosti. Dvojica okrivljenika su «ruskim ključem» provaljivali u automobile za koje vrijeme su treći okrivljenik ili nepoznata osoba čuvali stražu s tim da u nekoliko navrata ipak nisu uspjeli otuđiti automobile. U dva navrata su nakon krađe automobila od vlasnika za povrat automobila iznudili po 2.000,00 eura dok su u preostalim slučajevima otuđene automobile odvozili preko ilegalnih graničnih prijelaza u Bosnu i Hercegovinu gdje su ih prodali.
Četvrtookrivljenik se tereti za pomaganje u iznudi vezano za događaj od 5./6. ožujka 2006. godine kada su dvojica okrivljenika uz njegovu pomoć prijetili vlasniku prethodno otuđenog automobila. Vlasnik od kojeg je za povrat automobila zatražen iznos od 2.000,00 eura događaj je prijavio policiji koja je otkrila počinitelje ali su oni tada uspjeli pobjeći. Okrivljenici su uhićeni 14. ožujka 2006.godine kada su od vlasnika još jednog prethodno otuđenog automobila zatražili iznos od 2.500,00 eura nakon čega je vlasnik automobila slučaj također prijavio policiji.
Jedan od okrivljenika je nakon uhićenja pri neuspjelom pokušaju bijega nasrnuo na policijskog službenika zbog čega se tereti i za sprječavanje službene osobe u obavljanju službene dužnosti.