Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku
Podnesen zahtjev za proširenje istrage protiv M. A. zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku je podnijelo zahtjev za proširenje istrage protiv M. A. (1958.) zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz čl. 122 OKZ-a RH. (4. 7. 2006.)
Ovim zahtjevom za proširenje istrage tereti ga se da je od 12. do 22. svibnja 1991. kao zapovjednik „Jedinice milicije za posebne namjene SAO Krajine“ u podrumu „stanice milicije“ u Kninu, a protivno pravilima međunarodnog prava, mučio ratne zarobljenike - pripadnike specijalnih postrojbi MUP-a zatočene u tom podrumu, nečovječno postupao prema njima te im nanosio velike patnje i ozljede tjelesnog integriteta i zdravlja. Istražni sudac Županijskog suda u Šibeniku je povodom zahtjeva, a nakon ispitivanja okrivljenika, donio rješenje o proširenju istrage.
Podsjećamo kako je u kaznenom predmetu protiv, u ovom priopćenju navedenog M. A., i Đ. J. u tijeku istraga zbog kaznenih djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120 st. 1 OKZ-a RH povodom podnijetog istražnog zahtjeva a o čemu je javnost obaviještena priopćenjem od 27. ožujka 2006.