Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv četiri liječnika zbog teškog kaznenog djela protiv zdravlja ljudi

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv M.G. (1969.), M. S. (1958.), A.D. (1956.) i V. J. (1960.) zbog teškog kaznenog djela protiv zdravlja ljudi iz čl. 249 st. 2 u svezi čl. 240 st. 1. Kaznenog zakona. (5. 7. 2006.)
Liječnicu M. G., koja je pratila trudnoću oštećene A.F.-N., tereti se da 11. svibnja 2005., a nakon što je u prvih deset minuta CTG pregleda ustanovila da se radi o patološkom nalazu, nije izvela dodatne pretrage (hitne amnioskopije ili doplerskog mjerenja fetalne cirkulacije) smatrajući da neće doći do štetnih posljedica. Ujedno nije pravovremeno izvijestila nadslužbu Klinike za ženske bolesti i porode o dolasku trudnice sa akutnom fetalnom patnjom, a što je dovelo do pogoršanja zdravstvenog stanja djeteta.
Troje liječnika M. S., A. D. i V. J. tereti se da su neopravdano odugovlačili sa neophodnim carskim rezom ne poduzevši prijemnu amnioskopiju ni dooplersko mjerenje fetalne cirkulacije te da su, unatoč postojećem patološkom CTG nalazu, propustili najkasnije do 19,45 sati dovršiti porod carskim rezom dok je još postojala realna mogućnost za preživljavanje novorođenčeta. Naime, navedeni su zahvat izveli tek u 22 sata. Dijete je, unatoč svim poduzetim mjerama reanimacije i liječenja, umrlo 12. svibnja 2005.