Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv četiri osobe zbog krijumčarenja ljudi

Odsjek USKOK-a u Splitu je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Splitu podigao optužnicu protiv trojice hrvatskih državljana (1965., 1960. i 1954.) i jednog albanskog državljanina (1967.) zbog protuzakonitog prebacivanja osoba preko državne granice. (6. 7. 2006.)
Okrivljenike se tereti da su se od kraja svibnja do 10. lipnja 2006. na području Dubrovnika, Metkovića, Korčule i Splita i na području Crne Gore, s najmanje još dvije za sada nepoznate osobe, organizirali u zajedničko djelovanje kako bi izvan graničnih prijelaza iz Albanije preko Crne Gore prebacivali u Hrvatsku albanske državljane bez valjanih putnih isprava za naknadu od oko 2.000,00 eura po osobi. Okrivljenici su u dva navrata u Hrvatsku prokrijumčarili šest ilegalnih albanskih emigranata.
Prvookrivljenik je 27. svibnja 2006. mobitelom dogovorio s trećeokrivljenikom da ovaj sa svojim vozilom dođe u blizinu graničnog prijelaza kod mjesta Gruda gdje ga je čekao drugookrivljenik s osobama, koje je prethodno pješice izvan graničnog prijelaza doveo iz Crne Gore u Hrvatsku, a potom su ih vozilom trećeokrivljenika prevezli do Orebića na poluotoku Pelješcu, ukrcali ih na trajekt za Korčulu gdje ih je prihvatio četvrti okrivljenik i svojim ih vozilom prevezao u Vela Luku i ukrcao na trajekt za Split gdje ih je preuzela za sada nepoznata osoba.
Na opisani su način postupili i 10. lipnja 2006. ali u svojoj namjeri nisu do kraja uspjeli. Naime, drugookrivljenika i trećeokrivljenika zatekli su policijski službenici na jadranskoj magistrali u Ćilipima dok su prevozili trojicu albanskih državljana u pravcu Orebića gdje su ih planirali ukrcati na trajekt. Time su ih policijski službenici spriječili i, u ranije dogovorenom, daljnjem prebacivanju još trojice albanskih državljana.
U optužnici je predloženo produljenje pritvora u odnosu na četvoro okrivljenika.