Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv više osoba zbog više zlouporaba ovlasti u gospodarskom poslovanju

Općinsko državno odvjetništvo Zagrebu podiglo je optužnicu protiv J. G. (1950.), K. R. (1946.), Z. G. (1969.), G. J. (1961.), N. B. (1947.), G. Č. (1945.) i Z. S. (1944.) zbog više kaznenih djela protiv sigurnosti platnog prometa i poslovanja – zlouporaba ovlasti u gospodarskom poslovanju iz članka 292 Kaznenog zakona. (14. 7. 2006.)
Tereti ih se da su od 1. siječnja 1993. do 31. prosinca 1997. kao odgovorne osobe tvrtki i to J. G. kao zamjenik predsjednika Nadzornog odbora trgovačkog društva sa sjedištem u Zagrebu i ovlašteni punomoćnik off shore kompanije s Britanskih djevičanskih otoka, a K. R. kao direktor trgovačkog društva iz Zagreba, te Z. G. kao vlasnik i direktor dva društva sa sjedištem u Njemačkoj, a G. J., N. B. i G. Č. u svojstvu direktora društva s ograničenom odgovornošću iz Rijeke i Z. S. kao direktor jednog zagrebačkog hotela, poslovali protivno zakonu glede uporabe i upravljanja imovinom radi pribavljanja protupravne imovinske koristi za svoju ili drugu pravnu osobu.
Okrivljenika J. G. se kao zamjenika predsjednika nadzornog odbora i K. R. kao direktora trgovačkog društva sa sjedištem u Zagrebu tereti da su uz Z. G.,G. J., N. B. i G. Č. od 1993. godine do 1997. godine novčana sredstva; koja je to društvo primilo kao korisnik kredita banke, a ostala trgovačka društva iz grupacije bila sudužnici obveze povrata kreditnih sredstava; doznačavali inozemnim trgovačkim društvima u Njemačkoj, Irskoj i off shore kompaniji na Britanskim djevičanskim otocima te tuzemnom trgovačkom društvu sa sjedištem u Rijeci. Naznačavajući kao osnovu novčanih doznaka avansno plaćanje robe te odobravanje zajmova; a kako bi potom navedena inozemna trgovačka društava i trgovačko društvo iz RH lišili obveze isporuke robe te povrata primljenih novčanih sredstava; zaključivali su ugovore kojima su stvarali nepostojeće obveze trgovačkog društva iz Zagreba prema tim društvima. Knjiženjem prijeboja, tako neosnovano stvorenih obveza zagrebačkog trgovačkog društva, i stvarnih obveza navedenih inozemnih i tuzemnog trgovačkog društva prema trgovačkom društvu sa sjedištem u Zagrebu, tim su društvima pribavili nepripadnu materijalnu dobit.
Nadalje, Z.G. se kao punomoćnika off shore društva tereti da je zajedno sa Z. S., kao direktorom hotela u Zagrebu, tijekom 1995. godine na štetu hotela, a u korist off shore društva, pribavio nepripadnu materijalnu dobit doznačavajući novčana sredstva u korist off shore društva na ime plaćanja usluga promidžbe znajući da te usluge u korist hotela, kao naručitelja, nisu obavljene.
Postupajući na opisane načine, J. G. i K. R. su za off shore tvrtku s Britanskih djevičanskih otoka pribavili znatnu nepripadnu materijalnu korist od 29.380.665,00 kuna; a J. G., K. R. i Z.G. za dvije tvrtke u Njemačkoj iznos od 33.856.315,54 kuna i 19.066.985,44 kuna, dok su okrivljeni J. G. i K. R. pribavili za tvrtku iz Irske 10.576.715,75 kuna, a J. G., K. R., G. J., N. B. i G. Č. iznos od 76.445.108,90 kuna za trgovačko društvo iz Rijeke. Okrivljene Z. G. i Z. S. tereti se da su pribavili nepripadnu materijalnu dobit za već spomenutu off shore tvrtku s Britanskih djevičanskih otoka u ukupnom iznosu od 52.624.848,64 kuna a za koji iznos su oštetili jedan hotel sa sjedištem u Zagrebu.