Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv D. D. zbog dvije zlouporabe položaja i ovlasti i krivotvorenja službene isprave

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je pred Županijskim sudom u Splitu podiglo optužnicu protiv hrvatske državljanke D. D. (1962.) zbog dva kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 4. u svezi st. 1. i u svezi s čl. 61. Kaznenog zakona a jednog iz čl. 337. st. 2. u svezi st. 1. Kaznenog zakona te zbog kaznenog djela krivotvorenja službene isprave iz čl. 312. st. 1. i 2. u svezi s čl. 61. Kaznenog zakona, a sve uz primjenu čl. 60. Kaznenog zakona. (19. 7. 2006.)
Tereti ju se da je od početka 2002. godine do 2. svibnja 2003. kao tajnik – direktor jedne udruge iz Splita, radi pribavljanja nepripadne materijalne koristi, u više navrata postupno preuzimala iz blagajne udruge te gotovinskim čekovima i poslovnom karticom sa žiro računa udruge podizala novac u ukupnom iznosu 232.632,99 kuna te ga zadržala za sebe. Radi prikrivanja uzimanja novca, sastavljala je neistinite putne naloge za službena putovanja, neistinite ugovore o djelu na svoje ime te u bruto bilanci udruge za 2002. godinu, koju je dostavila Nadzornom odboru, neistinito znatno umanjila novčane iznose isplaćene joj na ime autorskih honorara i službenih putovanja te ih preraspodijelila na druge bilančne stavke čime je za navedeni iznos oštetila udrugu, a sebi pribavila nepripadnu materijalnu korist.
Ujedno ju se tereti da je 10. prosinca 2002., u namjeri da P. K. R. omogući obavljanje informatičkih poslova, bez znanja i odobrenja upravnih tijela te suprotno statutu udruge i bez javnog natječaja i provjere stručnosti; a nakon što je istoga dana u ime udruge s Ministarstvom za obrt, malo i srednje poduzetništvo sklopila dva ugovora o poslovnoj suradnji za izradu informacijske baze i za ostvarene projekta sustava za informatičko umrežavanje kojima Ministarstvo doznačava udruzi novčana sredstva; u ime udruge sklopila sa P. K. R. ugovor o autorskom djelu i obavljanju consulting poslova kreiranja i izvedbe programa informacijskog i komunikacijskog sustava malog gospodarstva. Tim ugovorom omogućena su mu daleko veća prava i ovlasti nego što je udruga dobila od Ministarstva za obrt, malo i srednje poduzetništvo, odnosno nerazmjerno veliku novčanu naknadu od 30.000,00 EUR-a, osiguranje opreme, prostora, podmirenje svih troškova, sudjelovanje u dobiti za 50 posto i zastupanje interesa udruge u pregovorima. Nakon što su doznali za ugovor, Nadzorni odbor i Upravni odbor udruge su ga 15. lipnja 2003. raskinuli čime je udruga oštećena za najmanje 187.780,91 kunu koliko je isplaćeno P. K. R. za honorare, putovanja i opremu.