Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podnijet prijedlog za određivanje pritvora protiv okrivljenika B. G.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo je Istražnom sucu Županijskog suda u Zagrebu prijedlog za određivanje pritvora protiv okrivljenika B. G. zbog utjecaja na svjedoke temeljem članka 102. stavak 1. točka 2. Zakona o kaznenom postupku. (20. 7. 2006.)
Naime, u kaznenom predmetu protiv okrivljenih B. G. i K. F. zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 120. stavka 1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske, okrivljeni B. G. je nakon pravomoćnosti rješenja o provođenju istrage, prethodno najavivši u medijima, a potom i na Internetu postavio web stranicu na kojoj je objavio podatke vezane uz predmetni kazneni postupak.
Pregledom navedene web stranice utvrđeno je kako je okrivljenik objavio podatke iz predmetnog sudskog spisa i kroz istupe u medijima komentirao iskaze nedvojbeno vršeći pritisak na svjedoke.
Stoga postoji osnovana sumnja da će okrivljenik, boraveći na slobodi, nastaviti ometati vođenje kaznenog postupka budući da je sam najavio kako će nastaviti na Internet stranici objavljivati sve vezano uz kazneni postupak a što nesporno predstavlja određeni utjecaj na svjedoke jer će biti spriječeni da objektivno i slobodno iskazuju o činjenicama vezanim za pravilno utvrđenje činjeničnog stanja.