Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podnesen istražni zahtjev protiv 13 osoba zbog krijumčarenja ljudi

Odsjek USKOK-a u Rijeci podnio je Županijskom sudu u Rijeci istražni zahtjev protiv trinaest osumnjičenika zbog protuzakonitog prebacivanja osoba preko državne granice. (21. 7. 2006.)
Postoji osnovana sumnja da su se dva hrvatska državljanina (1970. i 1961.) kao organizatori iz Hrvatske, od listopada 2005. godine do lipnja 2006. godine povezali s trojicom osumnjičenika, organizatora iz Srbije, u zajedničko djelovanje radi pribavljanja materijalne koristi, odnosno radi nedozvoljenog prebacivanja većeg broja stranih državljana s područja Srbije i Albanije preko državne granice u Hrvatsku, Sloveniju i potom dalje u zemlje zapadne Europe. Trojica osumnjičenika su 36-godišnjaku telefonom javljali broj osoba koje preko šumskog predjela u neposrednoj blizini graničnog prijelaza Bajakovo dolaze u Hrvatsku.
Po njihovu su dolasku prvoosumnjičeni 36-godišnjak i trećeosumnjičeni (1966.) odmah stupali u kontakt sa šestoosumnjičenim (1978.) radi daljnjih dogovora o prijevozu stranih državljana kombi vozilom u Zagreb i Rijeku. Za daljnje prevoženje u Sloveniju i Italiju angažirali su vozače i vodiča koji su ih prevozili do državne granice Hrvatske i Slovenije i potom ih upućivali kako prijeći granicu na mjestima gdje nema graničnih prijelaza.
Na opisani način su od 24. listopada 2005. do 12. lipnja 2006. ilegalno prebacili najmanje 168 stranih državljana, a od svake su osobe naplatili iznos od 100,00 do 2.500,00 eura i tako ukupno naplatili najmanje 185.420,00 kuna. Novac, dostavljan putem «Western Uniona», su po počinjenju radnji, međusobno podijelili prema udjelu i ulozi svakoga od njih.