Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podnijet istražni zahtjev protiv tri osobe zbog krivotvorenja novca

Županijskom sudu u Zagrebu podnijet je istražni zahtjev protiv državljanina Hrvatske te Bosne i Hercegovine (1971.), državljanina Bosne i Hercegovine (1962.) i državljanina Crne Gore (1966.) zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo udruživanja za počinjenje kaznenih djela iz članka 333. Kaznenog zakona i kazneno djelo krivotvorenja novca iz članka 274. stavak 2. Kaznenog zakona. (21. 7. 2006.)
U istražnom zahtjevu se navodi da postoji osnovana sumnja da su  osumnjičenici tijekom prve polovice 2006. godine, a zajedno sa za sada nepoznatom osobom iz Srbije, radi pribavljanja protupravne imovinske koristi, dogovorili zajedničko nabavljanje većeg broja krivotvorenih novčanica eura i pronalaženje kupaca koji bi ih dalje, kao prave, stavljali u opticaj u zemljama zapadne Europe.
Osumnjičenici su pribavili 2 398 krivotvorenih novčanica u apoenima od po 500,00 eura koje su 19. srpnja 2006. trebali isporučiti kupcu u Zagrebu za 17 posto nominalne vrijednosti. Krivotvorene eure su, sukladno dogovoru, zajedno prevozili skrivene u automobilu bosanskih registracijskih oznaka. Prije same isporuke novca uhitili su ih policijski službenici, a pretragom automobila krivotvoreni euri su pronađeni i oduzeti.
Istražnom sucu predloženo je određivanje pritvora protiv svih osumnjičenika.