Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci
Podnijet istražni zahtjev protiv 33-godišnjaka zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci podnijelo je istražni zahtjev protiv 33-godišnjaka zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti iz čl. 271. st. 4 Kaznenog zakona. (24. 7. 2006.)
Postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni (1973.) kao ovlašteni plinoinstalater jednog distributera plina 22. studenog 2005. u Labinskoj ulici u Rijeci prilikom ispitivanja propusnosti plinskih instalacija miješanim plinom ispitao propusnost protivno propisima i pravilima struke, a da o tome nije izvijestio ovlaštenog predstavnika distributera plina koje je isključivo ovlašteno otvoriti protupožarni ventil i ispitati propusnost instalacija plinom. Osnovano se sumnja da je primijenio neadekvatnu tehnologiju ispitivanja plinske instalacije tako da je otvorio glavni zapor u plinskom ormariću zgrade i protupožarni ventil na uličnom plinovodu puštajući miješani plin pod tlakom od 380 milibara koji je u gradskom plinovodu, umjesto da je proveo ispitivanje zrakom ili inertnim plinom. Po obavljenom je napustio mjesto izvođenja radova, a da nije utvrdio propusnost plinskih instalacija zbog čega je došlo do nekontroliranog istjecanja miješanog plina u jedan stan.
Po dojavi stanara zgrade na mjesto događaja došli su djelatnici Javne vatrogasne postrojbe grada Rijeke te se prilikom intervencije stvorena eksplozivna smjesa plina i zraka aktivirala električnom iskrom pri čemu je došlo do eksplozije plina, a potom i smrtnog stradavanja vatrogasca E. S.