Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Benkovcu
Podnijet optužni prijedlog protiv četiri osobe zbog rasne i druge diskriminacije

Općinsko državno odvjetništvo u Benkovcu podnijelo je Općinskom sudu u Benkovcu optužni prijedlog protiv Z. B. (1975.), LJ. B. (1962.), D. Ž. (1970.) i I. D. (1983.) zbog kaznenog djela protiv vrijednosti zaštićenim međunarodnim pravom - rasna i druga diskriminacija, opisanog i kažnjivog po članku 174. st. 1 Kaznenog zakona. (26. 7. 2006.)
Okrivljenog I. D. tereti se da je oko 2,50 sati 25. srpnja 2006. kombi vozilom dovezao ostalo troje okrivljenika iz Škabrnje u Biljane Donje gdje su, zajednički i dogovorno u cilju da zaplaše povratnike srpske nacionalnosti u Biljanima Donjim i prinude ih da napuste svoje prebivalište i promijene mjesto stanovanja, bacali kamenje prema kući D. Š. pri čemu su oštetili krovni crijep i drvene grilje.
Ujedno ih se tereti da su potom otišli do kuće S. Š. i fizičkom snagom oštetili metalna dvorišna vrata izbacivši ih iz ležišta i slomivši lijevo krivo te su, po ulasku u dvorište kuće i uz povike „Četnici, odlazite nije vam ovdje mjesto“, bacali kamenje na krov oštetivši nekoliko crjepova. Zatim su bacili kamenje na kuću u vlasništvu S. Š. oštetivši crjepove i drvene grilje i pokraj njegove kuće upaljačem zapalili suhu travu te izazvali požar trave i raslinja na površini od 300x100 metara. Pred kućom S. K. oštetili su metalni poštanski sandučić, a bačenim kamenjem oštetili su nadstrešnicu kuće.
Tijekom počinjenja kaznenog djela oštećenici su se nalazili u kućama ne usudivši se ni proviriti kroz prozor zbog straha za svoje živote.
Protiv okrivljenika u optužnom je prijedlogu predloženo određivanje pritvora zbog utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenih djela.
Vijeće Županijskog suda u Zadru odredilo je 27. srpnja 2006. pritvor protiv okrivljenika u trajanju od mjesec dana zbog utjecaja na svjedoke.