Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku
Podnijet optužni prijedlog protiv R. K. zbog dva krivotvorenja isprava, posjedovanja sredstava za krivotvorenje isprava i izrade sredstava namijenjenih počinjenju kaznenog djela

Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku podnijelo je Općinskom sudu u Šibeniku optužni prijedlog protiv hrvatskog državljanina R. K. (1946.) zbog dva kaznena djela krivotvorenja isprava iz čl. 311 st. 2 KZ-a, kaznenog djela posjedovanja sredstava za krivotvorenje isprava iz čl. 314 st. 1 KZ-a i kaznenog djela izrade sredstava namijenjenih počinjenju kaznenog djela iz čl. 334 st. 2 KZ-a. (1. 8. 2006.)
Tereti ga se da je početkom lipnja 2006. godine u Zagrebu od nepoznatih osoba za 400 eura kupio osobnu iskaznicu izdanu na drugo ime, a na koju je bila zalijepljena njegova fotografija, i originalnu putovnicu Velike Britanije, izdanu također na drugo ime. Koristeći te isprave u više je hotela na području Šibenika i Vodica iznajmljivao sobe i sa specijalnim alatom kojeg imao kod sebe izrađivao kopije ključeva tih soba u namjeri da ih proda za iznos od 300 eura znajući da će ih kupac iskoristiti za ulazak i krađu vrijednih stvari iz soba. Kod okrivljenika je pronađen i električni čitač magnetskih zapisa kreditnih i ostalih kartica sa magnetnom trakom za nezakonito očitavanje magnetskih zapisa na kreditnim karticama radi očitavanja podataka o kartici i vlasniku i potom omogućavanja izrade krivotvorene kreditne kartice sa podacima identičnim kao i u originalnoj kartici.
Protiv okrivljenika je predloženo određivanje pritvora po čl. 102 st. 1 toč. 3 Zakona o kaznenom postupku budući da je ranije u više navrata osuđivan za istovrsna kaznena djela, kako u Francuskoj gdje je ranije živio, tako i u Republici Hrvatskoj, a u tijeku su i postupci pred sudovima u Puli i Rijeci također zbog kaznenih djela krivotvorenja isprava.