Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Opatiji
Podignuta optužnica protiv J. G. i J. A. zbog dvije zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju i poticanja na zlouporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju

Općinsko državno odvjetništvo u Opatiji podiglo je pred Općinskim sudom u Opatiji optužnicu protiv J. G. (1950.) i J. A. (1938.) zbog dva kaznena djela protiv sigurnosti platnog prometa i poslovanja - zlouporaba ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292 st. 1. i 2. Kaznenog zakona, a u odnosu na J. G. kazneno djelo poticanja u svezi čl. 37 Kaznenog zakona. (1. 8. 2006.)
Okrivljenog J. G. kao člana Nadzornog odbora jednog trgovačkog društva iz Opatije i J. A. kao direktora tog društva, tereti se da su od 5. ožujka 1996. do 30. prosinca 1998., a prema dogovoru i na zahtjev J. G., u namjeri da za devet tvrtki iz grupacije prvookrivljenog  pribave veliku protupravnu imovinsku korist, podigli kredite kod dviju banaka. Naime, tih devet tvrtki iz grupacije ne bi mogle dobiti kredite zbog svoje prezaduženosti i loših poslovnih rezultata, pa je okrivljeni J. G. bez učešća ostalih članova Nadzornog odbora opatijskog trgovačkog društva donio niz odluka o zaduživanju tvrtke, a drugookrivljeni J. A. je kao direktor prihvatio 19 ugovora o sudužništvu na kredite spomenutih devet tvrtki. Obojica su bila pritom svjesna da sredstva kredita neće biti korištena za unaprjeđenje poslovanja navedenih tvrtki, već za kupnju dionica drugih pravnih osoba u Republici Hrvatskoj, vraćanje dospjelih a ne plaćenih kredita i za avansno plaćanje u inozemstvo, tj. tvrtkama u vlasništvu obitelji prvookrivljenog, za nerealizirane poslove, ali i da te tvrtke kredite neće moći vratiti iz vlastitog poslovanja. Drugookrivljeni J. A. je ujedno bio svjestan da za takvo što opatijsko trgovačko društvo nema nikakvih poslovnih ni imovinskih interesa već samo neopravdano veliki rizik, te su navedenim tvrtkama pribavili ukupno 371.228.366,11 u vidu realiziranih a neotplaćenih glavnica kredita.
Ujedno ih se tereti da su na jednak način zadužili opatijsko trgovačko društvo kod jedne banke za iznos od 6.000.000,00 DEM radi kupnje dionica jedne riječke tvrtke, iako je već u vrijeme sklapanja ugovora o kreditu bilo jasno da opatijsko trgovačko društvo nema mogućnosti otplatiti kredit iz vlastitog poslovanja niti iz dividendi kupljenih dionica riječke tvrtke. Tako je opatijsko društvo otplatilo svega 1.200.000,00 DEM, a ostatak neotplaćene glavnice u iznosu od 18.646.642,41 kuna ukazuje se kao protupravna imovinska korist za opatijsko društvo u vidu neotplaćene glavnice kredita sve na štetu jedne zagrebačke tvrtke koja je kod navedene banke založila svoju imovinu.