Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru
Podnijet istražni zahtjev protiv 24-godišnjaka zbog teškog kaznenog djela izazivanja prometne nesreće

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru je, nakon primitka kaznene prijave, podnijelo 7. kolovoza 2006. istražnom sucu Županijskog suda u Zadru istražni zahtjev protiv hrvatskog državljanina M. S. (1982.) zbog teškog kaznenog djela izazivanja prometne nesreće iz st. 3. čl. 272. KZ-a. (8. 8. 2006.)
Osumnjičeni M. S. je upravljajući teretnim automobilom s priključnim vozilom 28. srpnja 2006. prouzročio tešku prometnu nesreću u kojoj su život izgubile četiri osobe. Tereti ga se da je počinio kazneno djelo sa neizravnom namjerom, ovo posebno iz razloga jer postoji osnovana sumnja da je neposredno prije same nesreće tako upravljao vozilom da je počinio veći broj teških povreda Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od prebrze vožnje, koja je u konkretnim uvjetima velikih gužvi i zastoja usred turističke sezone bila naprosto bezobzirna, do upravljanja vozilom u stanju fizičkog i psihičkog zamora, jer se nije pridržavao odredbi o minimalnom neprekidnom dnevnom odmoru prije početka svake vožnje, zbog čega nije uopće reagirao na brojne znakove upozorenja prije ulaska u tunel.
Zbog opasnosti da će ometati istragu uništavanjem, skrivanjem i krivotvorenjem tragova važnih za kazneni postupak, protiv osumnjičenika predložen je pritvor.
Osim navedenog, još u tijeku kriminalističke obrade ove prometne nesreće, a prije podnošenja kaznene prijave državno odvjetništvo je u suradnji sa redarstvenim vlastima započelo je s provođenjem opsežnih izvida u svezi sa mogućim oštećivanjem i uništavanjem predmeta koji služe dokazivanju, kao i svih mogućih nezakonitosti u poslovanju tvrtke CTK d.o.o. koja je vlasnik teretnog vozila a kojim je osumnjičenik M. S. upravljao u trenutku nesreće.