Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci
Podnijet istražni zahtjev protiv 57-godišnjakinje zbog zlouporabe položaja i ovlasti, povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga te prikrivanja protuzakonitog dobivenog novca

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci podnijelo je istražni zahtjev protiv bivše voditeljice (1949.) računovodstva jednog suda u Rijeci zbog kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 1,3 i 4 KZ-a, kaznenog djela povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga iz čl. 187. KZ-a te prikrivanje protuzakonitog dobivenog novca iz čl. 279. st. 1 KZ-a. (14. 8. 2006.)
Postoji osnovana sumnja da je od 1999. godine do pred kraj 2005. godine sukcesivno prisvajala novac sa raznih računa jednog suda u Rijeci podižući ga nalozima i zadržavajući za sebe. Za sebe je zadržavala dio novca od isplate po sudskim rješenjima, dio novca od materijalnih troškova te nije uplaćivala novac koji su stranke predujmivale za troškove postupka čime se, zadržavajući veći dio tog novca, okoristila za ukupan iznos od oko najmanje 108.000,00 kuna. Radi prikrivanja navedenog prisvajanja, poslovne knjige nije vodila ažurno, odnosno nije ažurirala knjigu blagajne, nije obavljala prijenos sredstava iz prethodne godine u slijedeću godinu, a pojedine naloge za isplatu nije čuvala već ih je uništavala. Od početka 2002. godine do kraja 2005. godine tako pribavljen novac uplaćivala je na razne kunske i devizne račune kod različitih banaka od čega je, od ukupno uplaćenih 77.550,00 kuna te 19.737,28 EUR-a, najveći dio pribavljen na nedopušten način.