Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Otkriveni novi slučajevi primanja mita kardiokirurga Klinike za kirurgiju KBC-a Rijeka

Nakon što se USKOK-u obratilo više građana koji su podnijeli kaznene prijave protiv kardiokirurga Klinike za kirurgiju KBC-a Rijeka zbog primanja mita, Odsjek USKOK-a u Rijeci podnio je istražnom sucu Županijskog suda u Rijeci novi zahtjev za proširenje istrage zbog osnovane sumnje da je kardiokirurg Klinike za kirurgiju KBC Rijeka počinio još četiri kaznena djela primanja mita. (31. 8. 2006.)
Osnovano se sumnja da je kardiokirurg u više navrata uzeo novac kako bi u kratkom roku odredio termin operacije srca i operirao pacijente dajući im tako prednost pred drugim pacijentima koji su također čekali operativne zahvate.
U jednom je slučaju u studenom 1998. godine, u nazočnosti pacijenta i njegove supruge, nakon pregleda medicinske dokumentacije uputio pacijenta da se prijavi na listu čekanja, a kada je pacijent saznao da se na operaciju čeka godinu dana, u ponovnom je razgovoru liječniku predao omotnicu s 5.000 DEM. Liječnik je uzeo omotnicu i odmah odredio termin operacije te uskoro operirao pacijenta. 
U drugom je slučaju u prosincu 2002. godine kćerki pacijentice koja se liječila u KBC-u Rijeka u razgovoru vezanom za operaciju njezine majke rekao da ima 500 slučajeva i da ne stiže operirati te da bolnici treba pomoći i od nje zatražio iznos od 1.000 eura. Istoga dana mu je kćerka predala omotnicu u kojoj se nalazio zatraženi iznos nakon čega je odmah odredio termin i operirao njezinu majku.
U siječnju 2004. godine jednom je pacijentu u nazočnosti njegove supruge rekao da treba ugraditi tri premosnice za što treba čekati tri do četiri mjeseca. Potom mu je pacijent predao omotnicu s iznosom od 2.000 eura. Liječnik je uzeo omotnicu s novcem i krajem istog mjeseca operirao pacijenta.
Nakon što je u rujnu 2005. godine u nazočnosti pacijenta i njegove supruge pregledao medicinsku dokumentaciju, objasnio koji operativni zahvat planira poduzeti i rekao im da će uslijediti poziv za operaciju, pacijent mu je dao omotnicu s 1.000 eura. Liječnik je zadržao novac i operirao pacijenta istoga mjeseca.
USKOK i policija nastavljaju intenzivnu kriminalističku obradu.