Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Josip Gucić osuđen zbog davanja mita

U kaznenom predmetu protiv Josipa Gucića i drugih okrivljenika Županijski sud u Zagrebu donio je nepravomoćnu presudu kojom je za davanje mita sudskom vještaku Antunu Čeoviću osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od dvije godine. Antun Čeović osuđen je na četiri godine zatvora zbog počinjenja dva kaznena djela primanja mita. Vinko Vuletić je za pomaganje Antunu Čeoviću u oba slučaja primanja mita osuđen na dvije i pol godine zatvora, a Krsto Romić je, također zbog primanja mita, osuđen na godinu dana zatvora.
U odnosu na kazneno djelo pokušaja sprječavanja dokazivanja Josip Gucić je oslobođen od optužbe. (5. 9. 2006.)
Optužnica USKOK-a teretila je Josipa Gucića da je sudskom vještaku Antonu Čeoviću, koji je trebao provesti knjigovodstveno financijsko vještačenje u istražnom postupku pokrenutom protiv njega i Krste Romića, obećao 50.000 eura kako bi izradio za njega povoljan vještački nalaz i mišljenje bez obzira na utvrđeno činjenično stanje i pravila struke, što je Antun Čeović, nakon primanja 25.000 eura, uz pomoć Vinka Vuletića i učinio. Krsto Romić se optužnicom teretio da je sa Čeovićem i Vuletićem za novčanu naknadu dogovorio izradu vještačkog nalaza i mišljenja koji će i za njega biti povoljan.

Po primitku pisanog otpravka presude, USKOK će podnijeti žalbu i u odnosu na osuđujući i na oslobađajući dio presude. Smatramo da su izrečene kazne preblage jer se radi o izuzetnoj društvenoj opasnosti počinjenih kaznenih djela te da se samo strogim kažnjavanjem za koruptivna kaznena djela može postići represivna i preventivna svrha kažnjavanja.