Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci
Podnijet istražni zahtjev protiv osam osoba zbog pokušaja iznude, sprječavanja dokazivanja, zlouporabe opojnih droga, nedozvoljenog posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari, krivotvorenja novca i zlouporabe položaja i ovlasti

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci podnijelo je istražnom sucu Županijskog suda u Rijeci istražni zahtjev protiv sedam hrvatskih državljana (1966., 1965., 1949., 1953., 1958., 1959. i 1968.) i hrvatske državljanke (1960.) zbog kaznenog djela protiv imovine - pokušaj iznude iz čl. 234. st. 2 KZ-a i 33. KZ-a, kaznenog djela protiv pravosuđa - sprječavanje dokazivanja iz čl. 304. st. 1 KZ-a, kaznenog djela protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom - zlouporaba opojnih droga iz čl. 173. st. 1 KZ-a, kaznenog djela protiv javnog reda - nedozvoljeno posjedovanje oružja i eksplozivnih tvari iz čl. 335. st. 1 KZ-a, kaznenog djela protiv sigurnosti platnog prometa i poslovanja - krivotvorenje novca iz čl. 274. st. 1 i 2 KZ-a te kaznenog djela protiv službene dužnosti - zlouporaba položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 1 KZ-a. (10. 9. 2006.)
Osnovano se sumnja da su prvoosumnjičeni, drugoosumnjičeni i trećeosumnjičeni hrvatski državljani i 46-godišnjakinja tijekom svibnja i lipnja 2006. godine u Rijeci, po dogovoru i u namjeri da si pribave nepripadnu materijalnu korist, od jednog građanina Rijeke zatražili iznos od 300.000 EUR-a, dajući mu na znanje opasnost po njegov život kao i život njegova sina.
Postoji osnovana sumnja da su prvoosumnjičeni i drugoosumnjičeni 29. kolovoza i 30. kolovoza 2006. u Rijeci, dogovorno i s ciljem da olakšaju obranu okrivljenika u kaznenom postupku pred istražnim sucem u Rijeci, zbog počinjenja kaznenog djela iz čl. 263. st. 1 KZ-a (a koji je blizak suradnik jednog osumnjičenika), uporabom sile prema svjedocima u navedenom postupku, naveli dva svjedoka na davanje lažnog iskaza te je jedan od njih takav lažan iskaz i dao pred istražnim sucem. Ujedno se osnovano sumnja da je hrvatski državljanin (1958.), inače odvjetnik, također po dogovoru u kontaktu sa jednim svjedokom u svemu tome pomogao okrivljenicima davanjem savjeta i uputa.
Pet hrvatskih državljana, od kojih jedan policajac, osnovano se sumnjiči (1966., 1949., 1953., 1959. i 1968.) da su u namjeri da na isti način "prepariraju" jednog svjedoka, također ga prijetnjom navodili na davanje lažnog iskaza pri čemu je navedeni policajac kao odgovorna osoba zlouporabio svoj položaj.
Osnovano se sumnja da je prvoosumnjičeni hrvatski državljanin neovlašteno posjedovanje drogu (marihuana) i neovlašteno posjedovao oružje budući da je pretragom njegova stana pronađen jedan gram droge, streljivo i automatska strojnica. Također, postoji osnovana sumnja da je drugoosumnjičeni hrvatski državljanin neovlašteno posjedovao veću količinu streljiva pronađenog prilikom pretrage njegova vozila i stana, dok za trećeosumnjičenog hrvatskog državljanina postoji osnovana sumnja da je u svom stanu posjedovao već količinu krivotvorenih novčanica EUR-a u raznim apoenima a koje je pribavio u namjeri da ih stavi u promet.

Protiv svih osumnjičenika, od kojih je sedam zadržano u Zatvoru u Rijeci, predloženo je određivanje pritvora.
Rješenjem istražnog suca o provođenju istrage određen je pritvor u odnosu na sedam okrivljenika, dok će u odnosu na okrivljenog odvjetnika, protiv kojeg nije određen pritvor budući da je odbijen prijedlog, državno odvjetništvo podnijeti žalbu.