Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Požegi
Podnijet istražni zahtjev protiv tri osobe zbog poticanja na zlouporabu u gospodarskom poslovanju i poticanja na krivotvorenje službene isprave te više zlouporaba u gospodarskom poslovanju i krivotvorenja službene isprave kao i protiv dvije pravne osobe zbog zlouporaba ovlasti u gospodarskom poslovanju

Nakon dovršene kriminalističke obrade policijskih službenika Policijske uprave požeško-slavonske, Općinsko državno odvjetništvo u Požegi podnijelo je 6. rujna 2006. istražni zahtjev protiv hrvatskog državljanina (1958.) zbog jednog produljenog kaznenog djela protiv sigurnosti platnog prometa i poslovanja – zlouporaba u gospodarskom poslovanju poticanjem iz čl. 292 st. 1. i 2. u vezi čl. 37 i čl. 61 KZ-a i jedno produljeno kazneno djelo protiv vjerodostojnosti isprava – krivotvorenja službene isprave poticanjem iz čl. 312 st. 1. i 2. u vezi čl. 37 i 61 KZ-a; protiv hrvatske državljanke (1969.) zbog jednog produljenog kaznenog djela protiv sigurnosti platnog prometa i poslovanja – zlouporaba u gospodarskom poslovanju iz čl. 292 st. 1. i 2. u vezi s čl. 61 KZ-a i jednog produljenog kaznenog djela protiv vjerodostojnosti isprava – krivotvorenja službene isprave iz čl. 312 st. 2 u vezi čl. 61 KZ-a; te protiv hrvatskog državljanina (1962.) zbog jednog produljenog kaznenog djela protiv sigurnosti platnog prometa i poslovanja – zlouporaba u gospodarskom poslovanju iz čl. 292 st. 1. i 2. u vezi s čl. 61 KZ-a i jednog produljenog kaznenog djela protiv vjerodostojnosti isprava – krivotvorenja službene isprave iz čl. 312 st. 1 u vezi čl. 61 KZ-a. Istražni je zahtjev podnijet i protiv pravne osobe, trgovačkog društva u stečaju iz Velike (ostvarenjem za sebe imovinske koristi), zbog jednog produljenog kaznenog djela protiv sigurnosti platnog prometa i poslovanja – zlouporaba ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292 st. 1. i 2. u vezi čl. 61 KZ-a te u vezi čl. 3. st. 1. Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela, te protiv Uprave jedinice regionalne (područne) samouprave (ostvarenjem imovinske koristi za društvo iz Velike) zbog jednog produljenog kaznenog djela protiv sigurnosti platnog prometa i poslovanja – zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292. st. 1. i 2. u vezi čl. 61. KZ-a te u vezi čl. 3 st. 1. ZOPOKD-a.
Protiv osumnjičenih otvorena je istraga te je određen pritvor. (13. 9. 2006.)
Osnovano se sumnja da su 48-godišnjak kao predsjednik uprave dioničkog društva iz Velike i 37-godišnjakinja kao članica uprave tog društva (zadužena za ekonomske poslove) od rujna 2003. godine do travnja 2006. godine, zajednički i dogovorno te u namjeri da na štetu jedne Uprave jedinice regionalne (područne) samouprave i trećih pravnih osoba (šest različitih banaka, dva osiguravajuća društva, faktorinško društvo) protupravno dođu do novčanih sredstava za društvo, počinili navedena kaznena djela kako bi podmirili dospjele obveze društva i spriječili blokadu žiro računa te potom nastavak poslovanja.
Naime, koristeći gospodarski značaj društva i utjecaj prvoosumnjičenog, u više su navrata tražili od trećeosumnjičenog (ravnatelj Uprave te jedinice i vršitelj dužnosti ravnatelja) da društvu na eskontiranje i kreditno zalaganje izdaje mjenice Uprave za što nije postojao nikakav osnov u poslovnim odnosima Uprave i dioničkog društva, da priznaje nepostojeća potraživanja prema Upravi kako bi ona mogla biti prodavana trećima (jednom osiguravajućem društvu, faktorinškom društvu) te da eskontira nenaplativu mjenicu društva uz njeno osiguranje zadužnicama i da plaćanje dospjelih potraživanja trećih pravnih osoba od društva osigurava izdavanjem mjenica (više desetaka) i zadužnica (više desetaka) Uprave tim pravnim osobama.
On je na to pristajao te je, bez prethodne suglasnosti Skupštine i poglavarstva jedinice regionalne samouprave, raspolagao sredstvima Uprave protivno godišnjim programima i, preko iznosa predviđenih godišnjim planovima, preuzimao obveze i plaćao u korist društva bez evidentiranja izdanih mjenica i drugih preuzetih obveza u knjigama.
Navedenim je u korist društva iz Velike (koje je u stečaju od 10. travnja 2006.) a na štetu Uprave jedinice područne (regionalne) samouprave pribavljen iznos od oko najmanje 5.900.000,00 kuna koji je naplaćen sa žiro računa te ustanove, te na štetu dva osiguravajuća društva, faktorinškog društva i jedne banke pribavljen daljnji iznos od oko najmanje 18.400.000,00 kuna a koji tereti žiro račun Uprave i koji zbog blokade tog žiro računa nije naplaćen čime je društvu iz Velike ostvarena nepripadna korist u većem zasad neutvrđenom iznosu.
Osumnjičenici su kao odgovorne osobe u pravnim osobama s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi za svoju ili drugu pravnu osobu, sastavljali isprave neistinitog sadržaja i drugim lažnim prikazivanjem činjenica neistinito prikazivali stanje i kretanje sredstava i uspjeha poslovanja te na drugi način grubo prekršili zakon i pravila poslovanja glede uporabe i upravljanja imovinom. Osumnjičeni su postupali na opisani način u cilju pribavljanja znatne imovinske koristi pri čemu ih je 48-godišnjak s namjerom potaknuo, dok je trećeosumnjičeni kao odgovorna osoba svojim potpisom i službenim pečatom ovjerio poslovnu ispravu u koju su uneseni neistiniti podaci, a 37-godišnjakinja je kao odgovorna osoba neistinitu poslovnu ispravu uporabila u poslovanju kao da je istinita.

Protiv osumnjičenih predloženo je određivanje pritvora zbog sprečavanja utjecaja na sudionike, potencijalne svjedoke, opasnosti od ponavljanja istih ili sličnih djela (sve troje još uvijek obavljaju upravljačke dužnosti u različitim trgovačkim društvima) te zbog posebno teških okolnosti pod kojima je djelo izvršeno.