Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podnijet istražni zahtjev protiv dvojice organizatora kriminalne skupine, dvojice pripadnika skupine i 14 drugih osumnjičenika zbog osnovane sumnje da su počinili ukupno 159 kaznenih djela

Kriminalna skupina je prevarila osam različitih banaka i to podizanjem autokredita i gotovinskih kredita bez namjere vraćanja na koji način su banke oštećene za više od četiri milijuna kuna.(16. 9. 2006.)
Odsjek USKOK-a u Splitu podnio je istražnom sucu Županijskog suda u Splitu istražni zahtjev protiv 18 hrvatskih državljana zbog više kaznenih djela. Četvorica osumnjičenika sumnjiče se za udruživanje za počinjenje kaznenih djela time da se prvoosumnjičenik (1980.) i drugoosumnjičenik (1980.) sumnjiče kao organizatori kriminalne skupine za počinjenje kaznenih djela a trećeosumnjičenik (1973.) i četvrtoosumnjičenik (1981.) kao pripadnici te skupine. Ostali osumnjičenici se sumnjiče za prijevare i krivotvorenja isprava na koje su ih poticali prvo i drugo osumnjičenici a u počinjenju tih kaznenih djela su im pomagali drugo i treće osumnjičenici. U istražnom se zahtjevu navodi da su prvo i drugo osumnjičenici od listopada 2005. do kolovoza 2006. na području Splitsko-dalmatinske, Zadarske, Zagrebačke, Dubrovačko-neretvanske, Vukovarsko-srijemske i Šibensko-kninske županije okupili i organizirali kriminalnu skupinu u čijem su se sastavu nalazili treće i četvrto osumnjičenici. Skupina je organizirana kako bi činila imovinska i druga kaznena djela radi pribavljanja znatne protupravne imovinske koristi. Osnovano se sumnja da je skupina putem oglasa kupila osam trgovačkih društava koja su registrirali na treće do deseto osumnjičenike. Potom su otvarali tekuće račune za navodne zaposlenike na koje su fiktivno uplaćivani osobni dohoci radi prikazivanja bankama da su kreditno sposobni. Nakon toga su osumnjičenici kod poslovnih banaka zaključivali ugovore o autokreditima i ugovore o nenamjenskim kreditima bez namjere da kredite vrate. Zahtjeve za kredite popunjavali su neistinitim podacima i ovjeravali pečatima kupljenih trgovačkih društava i tako odgovorne službenike banaka dovodili u zabludu da će kredite uredno otplaćivati. Odobrenim kreditima kupovali su osobna vozila. Prvo i drugo osumnjičenici su organizirali prodaju vozila putem oglasa i to za cijenu umanjenu od 20% do 30% od stvarne cijene vozila. Novac dobiven od prodaje vozila preuzimali su prvo i drugo osumnjičenici. Novac od gotovinskih kredita preuzimali su prvo do četvrto osumnjičenici od ostalih osumnjičenika koji su te kredite podizali, a za uslugu podizanja kredita davali su im manje iznose. Opisanim postupanjem 18 osumnjičenika, neotplaćivanjem odobrenih kredita, oštetilo je osam banaka za iznos od najmanje 4.376.000 kuna. Protiv organizatora i pripadnika kriminalne skupine u istražnom je zahtjevu predloženo određivanje pritvora.