Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku
Podignuta optužnica protiv M. A. i Đ. J. zbog kaznenih djela ratnih zločina

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku podiglo je pred Županijskim sudom u Šibeniku optužnicu protiv hrvatskog državljanina i državljanina Srbije M. A. (1958.) zbog dva kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120 st. 1. OKZ-a RH i jednog kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz čl. 122 OKZ-a RH, te protiv hrvatskog državljanina Đ. J. (1940.) zbog jednog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120 st. 1. OKZ-a RH. (21. 9. 2006.)
Okrivljenog M. A. se tereti da je kao zapovjednik jedinice milicije za posebne namjene tzv. SAO Krajine, prethodno dogovorio i isplanirao sa Milanom Martićem oružane napade na mjesta Potkonje, Vrpolje, a sve s ciljem zastrašivanja i teroriziranja građana hrvatske nacionalnosti i širenja straha među njima. Tako je u svibnju 1991. godine u Potkonju izvršen planirani napad u kojem je sudjelovao sa svojom jedinicom tijekom kojeg je pucano po kućama, a kuće su pretraživane, dok je civilno stanovništvo zlostavljano i protupravno lišavano slobode.
Obojicu okrivljenih se tereti da su, i to M. A. u istom svojstvu, a Đ. J. kao pripadnik navedene jedinice, u lipnju 1992. godine u Bosni i Hercegovini, na tzv."koridoru" između Doboja i Modriče, protupravno lišili slobode jednu civilnu osobu zasada neutvrđenog identiteta nakon čega ga je Đ. J. lišio života, i to po naredbi M. A.
Okrivljenog M. A. se ujedno tereti da je u svibnju 1991. godine u Kninu, u istom svojstvu, u podrumu "Stanice milicije " u kojem je zatočio trojicu pripadnika specijalne postrojbe MUP-a RH, fizički ih zlostavljao, uskraćivao im hranu i vodu i uopće nečovječno postupao prema njima kao ratnim zarobljenicima nanoseći im patnje i ozljede tjelesnog integriteta i zdravlja.
Vanraspravno vijeće Županijskog suda je nad obojicom okrivljenika produljilo pritvor.