Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv predsjednika Općinskog suda u Gvozdu

USKOK je pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1953.) zbog počinjenja ukupno četiri kaznena djela i to dva kaznena djela primanja mita, kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti te kaznenog djela prijevare. (27. 9. 2006.)
Okrivljenika se tereti da je 2002. godine kao predsjednik Općinskog suda u Gvozdu i jedini sudac toga suda u Sisku zatražio mito u iznosu od 10.000 DEM za postupanje u jednom parničnom predmetu u korist tužiteljice. Pojasnio je kako je novac potreban za potplaćivanje porote koja će na njegovo traženje suditi u korist tužiteljice bez obzira na činjenično i pravno stanje predmeta.
Postupajući kao sudac u parničnom predmetu radi razvoda braka koji se 2000. godine vodio pred Općinskim sudom u Gvozdu, od tuženika je zatražio mito, rekavši mu da treba dati nešto u plavoj koverti kako bi ubrzao postupak. Nakon toga je u kancelariji primio plavu kovertu u kojoj se nalazilo 100 DEM i ubrzo proveo ročište u tom predmetu iako za to nisu bile ispunjene zakonske pretpostavke.
Kada mu se 2003. godine kao predsjedniku suda obratila jedna stranka i zatražila pomoć u vezi njezinog zemljišta, koristeći svoj položaj, stranci je rekao kako je on sudac i umjetnik i da ga za pomoć treba platiti. Potom mu je stranka u više navrata dala ukupno 250 eura a on joj je zauzvrat dao pravni savjet.
Radeći kao odvjetnik 1998. godine od jedne je osobe u Vrsaru preuzeo iznos od 9.000 DEM na ime povrata duga radi predaje novca osobi koju je zastupao. Osobi od koje je novac preuzeo obećao je izdati potvrdu ovjerenu svojim potpisom i odvjetničkim pečatom. Međutim, potvrdu nije izdao a primljeni novac je zadržao za sebe oštetivši tako osobu od koje je novac primio za iznos od 30.200 kuna.