Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Priopćenje za medije povodom danas objavljenog teksta u Večernjem listu

Između Državnog odvjetništva Republike Hrvatske i Tužiteljstva Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju nema nikakvog sukoba ni spora kako je to objavljeno u Večernjem listu od 27. rujna 2006.
Naime, u spomenutom je dnevnom listu objavljeno kako „glavni razlog zbog kojeg Državno odvjetništvo RH još nije uputilo sudu optužnicu protiv Rahima Ademija i Mirka Norca jest spor s Haaškim tužiteljstvom!“
Tu tvrdnju kao i zaključak autorice objavljenog članka o navodnom sporu i sukobu Državno odvjetništvo Republike Hrvatske odbacuje te ne želi komentirati ostale navode jer je sam postupak preuzimanja predmeta i prilagođavanja optužnice još u tijeku. (27. 9. 2006.)
Naglašavamo, kako je Državno odvjetništvo Republike Hrvatske, do sada, u više navrata zaprimilo dokumentaciju Haškog tužiteljstva vezano za predmet protiv Rahima Ademija i Mirka Norca zbog kaznenog djela iz čl. 120. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske i dr. zbog čega je i rad na prilagodbi optužnice Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju hrvatskom kaznenopravnom sustavu u završnoj fazi.
Ujedno ističemo, kako sam postupak prilagođavanja nije jednostavan kako se to javnosti kroz medije nameće budući da je preuzimanje dokumentacije još u tijeku i da postoje manje pravne nejasnoće u vezi koncepcije krivnje i modaliteta zapovijedne odgovornosti između haške i hrvatske optužnice, kao i oko pravne nemogućnosti direktne implementacije u hrvatsku optužnicu točke 1. haške optužnice radi kaznenoga djela - progona na diskriminacijskoj osnovi - .
Napominjemo kako će javnost biti pravovremeno obaviještena o danu podnošenja optužnice nadležnom sudu.