Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Odgovor na televizijski prilog

U središnjoj informativnoj emisiji jedne televizije od ponedjeljka, 25. rujna 2006., te u večernjim vijestima istog dana, emitiran je prilog vezano za tzv „aferu Brodosplit“.
Spomenuti prilog na neuobičajen način govori o položaju i radu Državnog odvjetništva u pojedinim medijski eksponiranim predmetima, a ovaj put je to predmet o „navodnom kriminalu u Brodosplitu“. (27. 9. 2006.)
S obzirom da je na upite novinara odgovoreno kako je policijska kriminalistička obrada u slučaju Brodosplit u tijeku i kako nadležno državno odvjetništvo neće za vrijeme trajanja te kriminalističke obrade i do donošenja svoje odluke, ništa govoriti javnosti pa niti komentirati bilo čije izjave vezano za taj slučaj, neprihvatljivo je da autorica priloga, nepoznavajući kako Zakon o kaznenom postupku tako i Zakon o državnom odvjetništvu, iznosi neutemeljene zaključke.
Naime, kriminalističku obradu na zahtjev nadležnog državnog odvjetništva, a to je Županijsko državno odvjetništvo u Splitu, provode policijski službenici Policijske uprave splitsko-dalmatinske.
Po dovršetku kriminalističke obrade policija odlučuje o podnošenju kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu, dakle ono prima kaznene prijave, a ne podnosi ih.
Ukoliko i kada nadležnom državnom odvjetništvu bude podnesena kaznena prijava glede događaja u Brodosplitu, nadležno državno odvjetništvo će predmet uzeti u rad, te pravodobno obavijestiti javnost o donesenoj državnoodvjetničkoj odluci.
Način informiranja i komentiranja kakav je iznijet u prilogu odudara od očekivane profesionalne razine u informiranju javnosti, te posebno oni navodi koji govore o poduzimanju aktivnosti državnog odvjetništva pod utjecajem odgovarajućih političkih struktura.
Pored navedenog, ističemo da je državno odvjetništvo prema odredbi Ustava samostalno i neovisno pravosudno tijelo ovlašteno i dužno postupati protiv počinitelja kaznenih djela. I stoga, bilo kakve ničim nedokazane tvrdnje o dobivanju političkog odobrenja ne pridonose objektivnom informiranju javnosti.