Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv odvjetnice i stečajne upraviteljice trgovačkog društva «Dalmacija» d.d.

USKOK je pred Županijskim sudom u Splitu podigao optužnicu protiv odvjetnice, hrvatske državljanke (1949.) zbog primanja mita i zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju. Uz nju, optužena su još četiri hrvatska državljana (1952., 1967., 1971., 1951.) zbog primanja mita, pomaganja u primanju mita, poticanja na zlouporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju i pomaganja u zlouporabi ovlasti u gospodarskom poslovanju. (29. 9. 2006.)
Prvookrivljena odvjetnica i trećeokrivljenik se terete da su, ona u svojstvu stečajne upraviteljice trgovačkog društva «Dalmacija» d.d., tvornica ferolegura Dugi Rat u stečaju, a on kao pomoćnik stečajne upraviteljice, u postupku prodaje imovine 2003. godine zatražili mito kako bi omogućili da se trgovačko društvo «Dalmacija Iskra» d.o.o. neposrednom pogodbom proda trgovačkom društvu «Orvas plus» d.o.o.
Od osnivača trgovačkog društva «Orvas plus» d.o.o prvo su zatražili iznos od 200.000 eura, a potom 300.000 eura za prihvaćanje ponude tog trgovačkog društva. Stečajna upraviteljica je uputila osnivača trgovačkog društva «Orvas plus» d.o.o da se javi njezinom pomoćniku i drugookrivljeniku (pomagaču u primanju mita) koji je prema prethodnom dogovoru zatražio od njega 300.000 eura i uputilo ga da ponudu podnese nakon isteka roka iz objavljenog oglasa. Potom je stečajna upraviteljica na sjednici Odbora vjerovnika navela kako na objavljeni oglas nije pristigla niti jedna ponuda te je prikazala ponudu trgovačkog društva «Orvas plus» d.o.o kao najpovoljniju za kupnju trgovačkog društva «Dalmacija Iskra» d.o.o. Nakon toga, stečajni je sudac donio rješenje o prihvaćanju prijedloga stečajne upraviteljice.
Odvjetnicu se ujedno tereti da je na poticaj četvrtookrivljenika, direktora trgovačkog društva «Sekundarni metali» d.o.o., i uz pomoć petookrivljenika, kao stečajna stečajna upraviteljica društva «Dalmacija» d.d. tvornica ferolegura Dugi Rat u stečaju, u rujnu 2003. godine s direktorom trgovačkog društva «Sekundarni metali» d.o.o. zaključila ugovor o kupoprodaji metalnog otpada, time da je to trgovačko društvo uplatilo samo avans, a stečajna upraviteljica je znajući da drugih uplata neće biti, omogućila da se trgovačkom društvu «Sekundarni metali» d.o.o. isporuči raznog metala u vrijednosti od oko 661.500 kuna. Plaćanje tog metala nije nikada izvršeno niti je traženo.
Prvookrivljenu odvjetnicu se nadalje tereti da je u kao stečajna upraviteljica trgovačkog društva «Dalmacija» d.d., tvornica ferolegura Dugi Rat u stečaju, od ožujka do listopada 2003. godine, uz pomoć petookrivljenika, raznim trgovačkim društvima pribavljala nepripadnu materijalnu dobit na način da je tim trgovačkim društvima transferirala novčana sredstva trgovačkog društva «Dalmacija» d.d. tvornica ferolegura Dugi Rat u stečaju na ime plaćanja poslova koji nisu bili obavljeni. Na opisani je način oštetila trgovačko društvo «Dalmacija» d.d. tvornica ferolegura Dugi Rat u stečaju za iznos od oko 864.000 kuna.