Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci
Podnijet prijedlog za poduzimanje istražnih radnji protiv 22-godišnjakinje zbog zapuštanja i zlostavljanja djeteta ili maloljetne osobe i prouzročenja smrti iz nehaja

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci podnijelo je istražnom sucu Županijskog suda u Rijeci prijedlog za poduzimanje istražnih radnji protiv hrvatske državljanke (1984.) zbog osnovane sumnje da je počinila dva kaznena djela zapuštanja i zlostavljanja djeteta ili maloljetne osobe iz čl. 213. st. 1 KZ-a, jedno kazneno djelo zapuštanja i zlostavljanja djeteta ili maloljetne osobe iz čl. 213. st. 1 i 3 KZ-a, te jedno kazneno djelo prouzročenja smrti iz nehaja iz čl. 95. st. 1 i 2 Kaznenog zakona. (5. 10. 2006.)
Osnovano se sumnja da je od studenog 2005. godine do 18. kolovoza 2006. godine u Rijeci ozbiljno ugrozila razvitak i zdravlje svoje troje male djece (u dobi od šest mjeseci, te dvije i tri godine), odnosno da nije vodila brigu o njihovim osnovnim životnim uvjetima stanovanja tako da su u zapuštenom i raznim nepotrebnim stvarima zatrpanom stanu nastali uvjeti koji su kod šestomjesečne djevojčice uzrokovali učestale respiratorne poteškoće i hospitalizaciju. Unatoč upozorenjima djelatnika Centra za socijalnu skrb Rijeka, prostor nije učinila prikladnim za život svoje male i bolesne djece, a niti je pristala na njihov smještaj u ustanovu za djecu bez odgovarajuće skrbi.
Također je tijekom tri dana u kolovozu 2006. godine više puta na dan dvogodišnje i trogodišnje dijete ostavljala same u stanu, pa je tako 18. kolovoza 2006., za vrijeme njenog izbivanja, iz neutvrđenog uzroka došlo do požara u stanu. Trogodišnji dječak je spašen brzom intervencijom građana i zadobio je tešku tjelesnu ozljedu (opekline III. stupnja), dok se dvogodišnja djevojčica ugušila želučanim sadržajem uslijed udisanja dima i začepljenja dušnika.