Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci
Podnijet istražni zahtjev protiv 49-godišnjakinje zbog zlouporaba položaja i ovlasti i krivotvorenja isprava

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci podnijelo je istražni zahtjev protiv hrvatske državljanke iz Skrada (1957.) zbog kaznenog djela protiv službene dužnosti - zlouporabom položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 1 i 3 KZ-a, kaznenog djela protiv službene dužnosti - zlouporabom položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 1 i 4 KZ-a, te kaznenog djela protiv vjerodostojnosti isprava - krivotvorenjem isprava iz čl. 311. st. 1 KZ-a, sve uz primjenu čl. 60. Kaznenog zakona. (5. 10. 2006.)
Osnovano se sumnja da je 49-godišnjakinja neutvrđenog dana u srpnju 2004. godine kao sudski zapisničar, u namjeri pribavljanja nepripadne imovinske koristi svojim rođakinjama u iznosu od oko 7.300,00 kuna, iskoristila sudski broj predmeta sa stvarno postojećim strankama te pod tim brojem izradila lažnu presudu zbog ogluhe, a koju je potom ovjerila stavivši na nju klauzulu pravomoćnosti koristeći pritom kao sudski zapisničar dostupne joj žigove. Takvu je presudu dala na potpis ovlaštenoj djelatnici parnične kancelarije, a potom uručila svojim rođakinjama koje su na osnovu nje ishodile uknjižbu svog prava vlasništva na dvije katastarske čestice koje su u studenom 2004. godine prodale za iznos od oko 90.700,00 kuna.
Također, postoji osnovana sumnja da je točno neutvrđenog dana u kolovozu 2004. godine, u namjeri pribavljanja nepripadne imovinske koristi svojoj poznanici u iznosu od oko 66.300,00 kuna, iskoristila sudski broj predmeta sa stvarno postojećim strankama i pod tim brojem izradila lažnu presudu zbog ogluhe. Lažnu presudu je ovjerila klauzulom pravomoćnosti, te je tobože, u svojstvu ovlaštenog djelatnika parnične kancelarije sama i potpisala te ju uručila svojoj poznanici koja je na osnovi nje ishodila uknjižbu svog prava vlasništva na dvije katastarske čestice.
Osumnjičena je zadržana u prostorijama Zatvora u Rijeci i protiv nje je predloženo određivanje pritvora.