Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Vrhovni sud prihvatio žalbu i odredio provođenje istrage protiv S. F. i P. T. zbog zlouporabe položaja i ovlasti i zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju

Vrhovni sud Republike Hrvatske prihvatio je žalbu državnog odvjetnika i odbio žalbe okrivljenika čime je potvrdio prvostupanjsko rješenje Županijskog suda u Zagrebu kojim je određeno provođenje istrage protiv hrvatskih državljanina S. F. (1955.) i P. T. (1957.) zbog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 1. i 4. Kaznenog zakona i zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292. st. 1. i 2. Kaznenog zakona. (5. 10. 2006.)
Naime, povodom istražnog zahtjeva Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu od 24. ožujka 2005., za provođenje istrage protiv S. F. i P. T. zbog kaznenih djela iz čl. 337. st. 1. i 4. i čl. 292. st. 1. i 2. KZ-a, istražni sudac Županijskog suda u Zagrebu izrazio je neslaganje.
Nakon toga, izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu, ne prihvaćajući stav istražnog suca donijelo je 25. svibnja 2005., rješenje o provođenju istrage protiv imenovanih koje je i potvrđeno rješenjem Vrhovnog suda Republike Hrvatske od 31. svibnja 2006.
Tako je pravomoćnom sudskom odlukom utvrđeno postojanje osnovane sumnje da su osumnjičenik S. F. kao predsjednik i osumnjičenik P. T. kao izvršni direktor jedne neprofitne organizacije, u cilju pribavljanja nepripadne materijalne dobiti tvrtki u vlasništvu osumnjičenika S. F. i osumnjičenom P. T. osobno, na Skupštini organizacije u listopadu 2001. godine ishodili donošenje odluke o prijenosu prava vlasništva građevinskog zemljišta u Novom Zagrebu, sa organizacije na tvrtku osumnjičenog S. F. i osumnjičenog P. T. u jednakim idealnim dijelovima.
Članovima Skupštine obrazložili su da će time njih dvojica povratiti vlastita ulaganja dana organizaciji u vidu pozajmice u svrhu nabave zemljišta od Grada Zagreba, a potom lakše i brže nego organizacija realizirati kredite kod poslovnih banaka za izgradnju jednog centra za skrb prešućujući pritom činjenicu da zemljištem može raspolagati samo organizacija u svrhu izgradnje tog centra u koju svrhu je Grad Zagreb i dodijelio zemljište organizaciji pod povoljnim uvjetima.
U svibnju 2002. godine to su građevinsko zemljište prodali jednom trgovačkom društvu koje je tvrtki u vlasništvu osumnjičenog S. F. isplatilo na ime kupoprodajne cijene oko 5.308.000,00 kuna a osumnjičenom P. T. osobno iznos od oko 5.310.000,00 kuna.